Kína márciusban vagy áprilisban befejezi az első szupravezetéses Tokamak típusú kísérleti fúziós reaktor építését, s a tervek szerint júliusban vagy augusztusban üzembe is állítja saját mesterséges napját.

Az eddig elsősorban csak szén- és vasbányászatáról ismert Anhui tartomány fővárosában, Hefeiben épített eszköz a Kínai Tudományos Akadémia plazmafizikai intézetében fog majd működni. A 300 millió jüannal, mintegy 37 millió dollárral finanszírozott EAST program kiadásai mindössze a tizenötödét vagy huszadát teszik ki annak, amibe a hasonló projektek a világ más részén kerülnek – írja a People’s Daily Online kínai hírportál .

A kínai intézetben a 90-es évek elején orosz közreműködéssel már épült egy Tokamak típusú kísérleti fúziós reaktor, amelynek tapasztalatait felhasználva fejlesztették ki a HT-7 kódnevű lényegesen fejlettebb, s a szupravezető technológiát használó szerkezetet. Oroszország, Franciaország és Japán után Kína lehet a negyedik ország, amelynek ilyen eszköze van. „ Az EAST kutatási eredményei szignifikánsak lehetnek az ITER (International Thermonuclear Experiment Reactor) számára is mind a mérnöki technológiában, mind pedig a fizikában” – közölte Wan Juan-csi, a projekt egyik vezetője. A HVG Online cikke

]]>