Ezekben a percekben ért véget a 28. Eurocon Kijevben. Az Európai Science-Fiction Szövetség a záróünnepségen a hagyományoknak megfelelően kiosztotta a legjobb európai alkotóknak járó díjakat. Hazánk két kategóriában is díjat kapott: a tehetséges szerzők bátorítására létrehozott Encouragement Awardban Szalai-Kocsis Tamás részesült, míg a legjobb európai grafikusnak idén Odegnál Róbert bizonyult.


A Kijevben megrendezett 28. Eurocon a vasárnap délutáni záróünnepséggel ezennel véget ért. Jövő szeptemberben Koppenhágában kerül sor újabb összeurópai találkozóra. Idén az egykori Szovjetunió utódállamai taroltak, a legtöbb díjat (szám szerint négyet) az oroszok vihettek haza, egyet a litvánok, szintén egyet a lettek, és egyet a rendezvény házigazdái, az ukránok.

 

Két különleges díj is kiosztásra került: az ESFS szabályainak megfelelően az aktuális Eurocont szervező bizottság indítványozhat újabb díjakat. Idén egyhangúlag jóváhagyva az Európai Nagymester címet ítélték oda Harry Harisonnak, valamint Akadij és Borisz Sztrugackijnak.


Hazánk képviselői (Németh Attila, a Galaktika irodalmi szerkesztője, valamint Miyazaki Jun, az Sfportal főszerkesztője) két díjat is elhoztak idén. Az Encouragment Awardot Szalai-Kocsis Tamásnak az Átjáró Magazinban, valamint a Mysterious Universe sorozatban megjelent novellái alapján ítélték oda az ESFS küldöttei.  A legjobb európai grafikusnak pedig Odegnál Róbert bizonyult, science-fiction tematikájú munkái révén: a Mysterious Universe sorozat címlapfestményei éppúgy lenyűgözték a küldötteket, mint ahogy A Rev – A Hívó című, idén megjelent képregénye. A díjazottak nevében Miyazaki Jun vette át az okleveleket, valamint az emlékérmet, illetve kupát. Az SFportal hamarosan bővebb élménybeszámolót közöl az eseményről, valamint a díjakról.

]]>