A Csillagkapu-franchise legújabb sorozata, a Stargate: Universe erősen megosztotta a rajongókat. Egyeseknek nem tetszik a távol az otthontól alapkoncepció, sokan csak Battlestar Voyager-ként emlegetik a szériát. Az azonban biztosnak tűnik, hogy a készítők elérték céljukat: a stabil rajongók mellett sikerült új nézőket is a képernyők elé szögezni.

stargate-universe

Ezt bizonyítja, hogy a 2009-es összesítés alapján a Universe első szezonjának első fele epizódonként átlagosan 2.57 millió nézőt vonzott, ami 22%-kal több, mint amit elődje, az Atlantis produkált utolsó évadjában. Evvel a teljesítménnyel a SG:U a Syfy harmadik legnézettebb műsora lett, a Warehouse 13 és az Eureka mögött. Ezt leginkább a 18-34 év közötti férfi nézőknek köszönhető. A sorozatban megjelenő szexualitás, amire a promókban is igyekeznek felhívni a figyelmet, a korábbi SG sorozatokkal ellentétben (ahol a nemek aránya egyenletesebb volt), őket vonzotta leginkább. Ha csak ezt a csoportot tekintenénk, akkor a Universe a Syfy jelenlegi legnézettebb programja lenne. Az ugyanilyen korú női nézők már kevésbé lelkesek.

2009-ben, a már említett három sorozat mellett, szépen teljesített a Sanctuary (Génrejtek) is. Az Amanda Tapping (Carter ezredes) főszereplésével készülő széria epizódjaira átlagosan 2.1 millió néző volt kíváncsi.

]]>