A Star Trek DVD-és BlueRay megjelenése kapcsán egyre több, korábban csak pletykaként felmerülő részlet lát napvilágot azokról a jelenetekről, illetve szereplőkről, akik az eredeti tervek szerint szerepeltek volna a filmben, de végül mégis kimaradtak a végső forgatókönyvből. Dzsejt a minap William Shatner lehetséges éneklős-nosztalgiás jelenetét osztotta meg velünk, íme – a teljesség igénye nélkül – a többi kimaradt jelenet és szereplő.

london-trekplakat
A Star Trek óriásplakátja Londonban

Ha már Kirk kapitánnyal kapcsolatban felmerült William Shatner neve, J.J. Abrams – eredeti tervei szerint – a fiatal Kirk szerepére egy világsztárt szeretett volna megnyerni, aki mintegy húzónévként viszi a hátán a projektet. Ezen a ponton dobták be a köztudatba Matt Damont. Ezt a rendező a BBC Radio 1-on, egy interjúban azonnal cáfolta, miszerint Damon „túl öreg” a szerephez. Ám végül kiderült, hogy a színész nevét valójában ő vetette fel. Addig rendben is van, hogy Kirk szerepénél számított rá, azonban nem James T. hanem George Kirk kapcsán. Damon azonban rettentő udvariasan, de egyértelműen elutasította az ajánlatot. Így a szerep végül Chris Hemsworth ölében landolt, akinek első mozifilmes szereplése jelentős lökést adott karrierjének, többek között a Thor című képregény-adaptáció főszerepében fog hamarosan tündökölni, vagy inkább villámlani.

A kezdő képsorokkal kapcsolatban meg kell említeni, hogy valójában szó sem volt a U.S.S. Kelvin feltűnéséről. Eredetileg a Robert April kapitány irányította Enterprise fedélzetén szolgált és halt volna hősi halált George Kirk, és a sztori fő része az Enterprise-A fedélzetén játszódott volna. A stúdió azonban ezt elvetette, mondván az Enterprise semmi esetre sem pusztulhat el. Így végül az Enterprise és April kapitány helyett a Kelvinnek és valamivel korábban Richard Robau kapitánynak volt lehetősége beírnia magát a Csillagflotta történelemkönyveibe.

[caption id="attachment_5507" align="aligncenter" width="342" caption="Majdnem Scotty-k: McGillionból barakkvezető, Doohanből technikus lett."]mcgillion-doohan[/caption]

Kirk mellett Scotty szerepére is jelentős volt a túljelentkezés. A néhai James Doohan fia, Christopher volt az első, aki jelentkezett, ám ő végül egy kisebb szerepben tűnt csak fel, mint Scotty egyik asszisztense. Szintén Scotty szeretett volna lenni mindannyiunk Beckett doktora, Paul McGillion is. „A Star Treken nőttem fel, és Scotty volt a kedvenc szereplőm. Óriási megtiszteltetés lenne, ha James Doohan nyomdokaiba léphetnék” – nyilatkozta McGillion. Habár érte még riválisa, Chris Doohan is lobbizott, végül főgépész helyett végül a barakk egyik vezető tisztje lett. A befutónak, Simon Peggnek viszont meghallgatáson sem kellett részt vennie, J.J. Abrams ajánlotta fel neki a szerepet.

[caption id="" align="aligncenter" width="364" caption="Harry Mudd szerepében majdnem Greg Grunberg"]mudd-grunberg[/caption]

A kezdeti híradások alapján több ponton is összefonódott volna a Star Trek és a Heroes – Hősök stáblistája. Állítólag James Kyson Lee (Ando) azért nem kapta meg Sulu szerepét, mert Zachary „Sylar” Quinto lett Spock. Érdekesség, hogy a szerepe szerint Trekkie Masi Oka neve egyszer sem merült fel. Annál inkább Greg Grunbergé, aki Harry Muddot alakította volna egy korai forgatókönyv-vázlat szerint. Az egész abból indult ki, hogy Grunberg egy rajongói chat közben a kérdésekre válaszolva megjegyezte, szívesen eljátszaná a nőcsábász csaló szerepét. Végül a szerep nem került be a végleges forgatókönyvbe. Ezek után Grunbergnek ajánlották Olson főgépész szerepét (az a bizonyos piros egyenruhás fickó, ún. „redshirt”, aki természetesen nem élte túl első felbukkanását), azonban egyeztetési problémák miatt ez is meghiúsult. Végül, hogy mégse maradjon ki teljesen a buliból, ő lett a kis Jim Kirk mostohaapjának a hangja, amit a futurisztikus Nokia autótelefonból hallhatunk.

Végezetül mindenképp meg kell említenünk Chapel nővér alakját, akit sokan hiányoltak a filmből. Nos, Chapel nővér ott volt, csak nem látszódott. Eredetileg ő is nagyobb szerepet kapott volna, de lássuk be, így is volt bőven elég régi-új karakter, akikkel újra meg kellett ismerkedünk. Így a szerepből egy „Igen, uram” maradt, miután Bones gyógyszert kért Kirk megdagadt kezére. Ellenben, mint eddig majdnem minden alkalommal, most is  a Chapel nővért eredetileg alakító Majel Barrett-Roddenberry kölcsönözte az Enterprise számítógépének hangját. A színésznőnek sajnos ez volt az utolsó szerepe, hangfelvételeinek befejezése után két héttel leukémiában elhunyt.

A számtalan variáció alapján az mindenképp leszűrhető, hogy Alex Kurtzman és Roberto Orci nem egy gyors gondolattól vezérelve alakították ki a film cselekményét. Körbejárták a témát, felvetették  a lehetőségét, hogy az Eredeti Sorozatból és mozifilmekből mely szereplők térhetnek esetlegesen vissza, hogy hidat képezzenek a „régi” és az „új” Star Trek univerzum között. Úgy tűnik, mindez jó döntésnek bizonyult, hiszen a box office és a DVD-BlueRay eladási adatok őket, és főleg  J.J. Abrams-t igazolják. Aztán, hogy Khan lesz-e a következő felvonás fő gonosza vagy sem, az igazából részletkérdés, szerintem hasonlóan alaposan kidolgozott forgatókönyvre számíthatunk, és talán további ismerős figurákra is.

]]>