Megjelent a Sin City DVD kiadása itthon is – a hétvégi HungaroComixképregényfesztiválon be is szereztünk egy példányt, hogy értékelhessük.A film továbbra is zseniális, az extrák szekciója viszont minden kritikátalulmúl. A film Nem kívánok a filmre sok szót pazarolni – egy újabb, a Sin Citymozgóképváltozatát ajnározó szösszenetnek nem lenne sok értelme, akitérdekel a téma, az úgyis látta, vagy olvasott róla. Anno, amikorkijöttem a moziból, megfogadtam, hogy ezt megveszem DVD-n is, annyirajó – és lőn.
A cikk inkább magával a DVD kiadással foglalkozik, a DVD formátum általmegkövetelt szempontokból vizsgálja az anyagot. Sajnos az összkép nemtúl pozitív.

A menürendszer
A menüképek nagyon jók, passzolnak a film hangulatához – mintha valóbanegy képregényt lapozgatnánk jobbra-balra, ahogy váltunk a különbözőlehetőségek között. Eredeti képregénykockák, és kockákba ágyazottfilmrészletek láthatóak vegyesen, ezzel is kiemelve, hogy mennyire erősa kötődés Frank Miller füzetei és Robert Rodriguez feldolgozása között. Interjúk A Sin City DVD-re felkerült interjúrészleg bűnrossz. Én szívesenelhiszem minden egyes színésznek, rendezőnek, és a vécésnéninek is,hogy mennyire fantasztikus volt együttdolgozni a többiekkel, milyencsodálatosan végezte mindenki a dolgát, és mekkora nagy megtiszteltetésvolt a stáb összes tagjával együtt dolgozni, és mennyire egyedüállótapasztalat volt ez a munka valamennyiük számára… de ez valami halálunalmas.
Szerintem úgy 3 éve valami szövegíró cég legyártott 10-20 változatotezekből a dumákból, és azóta ezt magolja be, majd mondja el a kamerákelőtt minden producer, színész, rendező és vécésnéni – mert valamennyisajtóanyagban, előzetes ajánlóban és DVD extrákban ezek a benyögésekszerepelnek, ami már halálosan fárasztó.
Tudom, hogy milyen fantasztikus alkotás a Sin City, azért adtam ki rápénzt, hogy meglegyen DVD-n is. Nem akarom fél órán keresztül ezthallgatni 30-szor. Ahogy úgy istenigazából nem akarom azt sem hallani,ahogy a színészek 2 mondatban összefoglalják, hogy kit is játszanak afilmben, hiszen láttam, olvastam képregényben, és annál jobban ismeremezeket a karaktereket, mint ahogy ők elmondják 30 másodpercben.
A másik része a dolognak, hogy ilyen borzalmasan összevágottinterjúrészt én még DVD-n nem láttam. Eleve az már egy nagy mínuszpont,hogy nem választható nyelv vagy felirat – magyar szinkronnal, feliratnélkül megy. Maximum egy percnyi interjúrészletek váltogatják egymást,köztük pár másodpercre felvillan egy fekete alapon fehér betűkkel írtfelirat, ami tájékoztatni próbál arról, hogy ki fog miről beszélni akövetkező egy percben. A hangot meg hirtelen elvágják, amint végetért amagyar szöveg – így egy csomó esetben teljesen némán tátog 2-3másodpercet az interjúalany. Apropó, szinkron – nem tudtam, hogysírjak-e vagy nevessek, amikor valamelyik interjúrészletnél "SunCity"-t mondott a magyarhang.

Mozi és tévéelőzetes
Sok mindent nem lehet róla írni – jó hogy van, de a hang-, ésfeliratválasztás itt sincs, csak magyar szinkronnal élvezhetjük adarabokat. Ráadásul a 2 tévéelőzetes egyetlen folyamatos darabként vanfelrakva, nincs választómenü hozzá. Képgaléria A képgaléria jó, csak épp nem galéria – hanem egy kb.  két és félperces filmecskeként tették fel. Emiatt kevés képet is láthatunk, azok viszontjók: szépen összerakták egymás mellé a filmből kivett kockákat aképregényből átemeltekkel – jól érzékeltetve, hogy mennyire pontosanigyekeztek az alkotók visszaadni a Frank Miller rajzolt eredetihangulatát, már a kamerák beállításával is. Így készült Minden DVD-nek elengedhetetlen extra anyaga a "Making of…" rész – ebből kettő is található a DVD-n.
A sima "Így készült" filmecskét dupla sebességgel tekertem végig:unalmas volt, legalább az mosolyt csalt az arcomra, ahogy gyorsan, ésmagas hangon beszélnek a szereplők (természetesen magyarul, mert ez iscsak szinkronosan nézhető, felirat nélkül).
Alapvetően nem lenne rossz az anyag, egyetlen probléma van vele: azösszes szöveget hallhattuk már egyszer, méghozzá Interjúnak csúfolva. Akülönbség annyi, hogy nem hangzik el valamennyi interjúrészlet, éstisztességesen egybe van vágva forgatási képekkel, meg filmrészletekkel.
A második változat (Így készült a Sin City) egy fokkal jobb – sok újatitt sem tudunk meg, viszont legalább újabb interjúrészleteketvágtak be. Ez angolul megy, magyar felirattal – itt tehát fordított aprobléma: aki jobban szereti magyarul nézni, vagy épp kifejezettenangolul, felirat nélkül szereti nézni a filmeket, az szintén nemválaszthat. Audiokommentár Bevallom őszintén, nem hallgattam teljes egészében végig az ÁbraiBarnabás képregényrajzoló, Kubiszyn Viktor, a Filmvilág munkatársailletve Láng István, az Adoc-Semic kiadó szerkesztője, valamint aGalamb néven futó riporter által fémjelzett audókommentárt.Mindenesetre azt sikerült megállapítani, hogy nem egy hagyományosaudiókommentárról van szó, ami a DVD kiadásokon megszokott. Inkább tűntnekem egy rádióinterjúnak az anyag, aminek a hátterében megy a film, ésarra reflektálnak a meghívott vendégek – ami különösképpen nem rossz,és egyébiránt jó kis extra.
Ellenben én azért hiányolom a szokásos kommentárt, amikor a filmalkotói mesélnek arról, hogy az adott jelenetet miért így csináltákmeg, mik voltak a nehézségek, vicces pillanatok és egyebek. Talán ezértis jogdíjat kellett volna fizetni, és olcsóbb volt hazai szakértőkkelfelvenni egy teljesen újat? Fene se tudja, mindenesetre hallgatható adolog. (Habár rögtön az elején Galamb felteszi a kérdést, hogy hafekete-fehér a képregény eredeti, akkor mégis miért vannak a filmenszínek, mint pl. a bevezetőben a vörös ruhás csajszi – a labdát ameghívottak gyakorlott mozdulattal csapják le, miszerint az eredetiváltozatban is vannak efféle kiemelt színek.) Összegzésül DVD kiadásnak valóban bűn a Sin City hazai változata. (A nemzetköziváltozatot megítélni sajnos nem áll módomban.) A hazai kiadóknak megkellene tanulniuk, hogy a DVD az egy teljesen különálló médium,teljesen másképp működik, mint a televízió vagy a mozi. A DVD azoknálsokkalta interaktívabb formátum, önálló entitás, aminek megvannak amaga szabályai, lehetőségei és kötelességei. A DVD nem egy fejlesztettVHS, amire elegendő csak feldobni a filmet, meg rágányolni valamiinterjú vagy making of anyagot. Tessék példát venni A Gyűrűk Ura vagy aStar Wars klasszikus trilógiájáról – George Lucas és Peter Jacksonmaximálisan kihasználják a formátum lehetőségeit, a vérükben van ez amédium is.
Nem tudom, lesz-e valamiféle különleges kiadás, rendezői változat, vagyegyéb – de ha lesz is, előbb kölcsön fogom valakitől kérni, mielőttpénzt adok ki rá. Mindegy, maga a film kárpótol a DVD kiadás hiányosságaiért is, és ez alényeg – hiszen hiába jó minden extra anyag, ha maga a film pocsék. Miyazaki Jun Kapcsolódó: Sin City, a bűnős város – Szegedi László kritikája
Sin City 2 – januárban kezdődik a forgatás
Vélemény – azokról a hülyékről, akik képregényt olvasnak
]]>