Immáron 60 éve tartja izgalomban az ufó-hívőket és az összeesküvés elméletek rajongóit, valamint a legkülönfélébb sci-fi alkotókat a kérdés: mi történt vagy nem történt Roswellben. Ennek örömére a város fantasztikus méret? bulit tervez.

1947. júliusának elején egy földönkívüli eredet? űrhajó csapódott a földbe Roswelltől északra, mintegy 30 mérföldes távolságban. Vagy pedig a kevésbé izgalmas változat szerint egy meteorológiai ballon. A Roswell Daily Record címlapján legalábbis a Roswell Army Air Field (RAAF) illetékesei első nap még repül? csészaaljról beszéltek, majd másnapra gyorsan helyesbítettek is: mint a vizsgálatok megállapították, pusztán egy ballonról van szó. Azóta megosztja a világot a kérdés: vajon valóban szerencsétlenül járt földönkívüliek tettek nálunk látogatást, vagy pusztán alaptalan hisztériáról van szó. Bármelyik változat is az igazság, néhány dolog biztos: a világ megismerte Roswell nevét, és sok-sok turista megfordult ama bizonyos nap óta a városkában. Valamint a sci-fi történetek egy visszatérő – már-már unalmasan sokszor – feldolgozott témájává vált.

2007. július 5-8-a között legalább 50.000 látogatóra számítanak a város vezetői és az ünnepi esemény szervezői: az Amazing Roswell UFO Festival minden bizonnyal ennyi hívűt és szkeptikus érdeklődőt fog megmozgatni terveik szerint. A rendezvény díszvendége Dean Haglund lesz, aki az X-akták sorozatban Richard Langlyt, a Mulder baráti társaságába tartozó 3 fős összeesküvés-elméletekben hívű, azokra bizonyítékokat gyűjt? társaság egyik tagját alakította.

 

Amazing Roswell UFO Festival honlapja

 

]]>