1957. február 3. óta a rejtvénykedvelők mellett a hazai és külföldi klasszikus irodalmi alkotásokat feldolgozó képregények kedvelői is nagyon várták a keddi napot, amikor kedvenc folyóiratukat megvásárolhatták.  A régi szép időkben a Füles magazinban egyszerre három folytatásos képregény is megjelent. Nem egyszer kiváló sci-fi történeteket dolgoztak fel.

A Fata Morgana hadművelet

„Az Űrvédelmi Parancsnokság már negyvennyolc órája tudja, hogy a Földet támadás fogja érni. A nagyközönségnek azonban még sejtelme sincs a közelgő veszélyről. – Telitalálat! A hetvennyolcadik! – Sokra megyünk vele. Minden elpusztított űrhajó helyett száz és száz új tűnik fel. Az inváziós flotta kiinduló állomása ismeretlen. Ereje félelmetes. Kapcsolatot hiába keresnek vele. A támadók baljóslatú hallgatásba burkolóznak. – Megpróbáljuk még egyszer? – Kár a fáradságért. Nem hajlandók szóba állni velünk. A földkerekség valamennyi harci űrhajózó egysége menetkészen várja a bevetésre szóló parancsot. – Mit tegyünk? Ilyen túlerővel szemben flottánknak semmi esélye a győzelemre. Percek alatt megsemmisülne. Akkor pedig teljesen védtelenül maradunk. – Próbálkozzunk meg egy ideig az elhárítás egyéb eszközeivel. Lézersugarakkal bombázzák, elektromágneses mezőkkel igyekeznek feltartóztatni a roppant űrhajó-falkát. – Arra gondolok… Kimondani is restellem, olyan valószínűtlenül hangzik… Ezek az űrhajók talán azzal a képességgel rendelkeznek, hogy ha szétrobbannak, képesek újra összeállni. – Az én fejemben is megfordult ez a lehetőség. Anyaguk valami módon újrarendeződik. Az egyik kozmodrom csendjét váratlanul fülrepesztő süvítés töri meg. – A “Jóreménység”! De hisz nem kaptak indulási parancsot! Thanga és Maud! Már megint a saját fejük után mennek! – Ezúttal a biztos halálba! – A parancsnokság hív.- Kapcsold ki!  Semmi kedvem végighallgatni a dörgedelmeiket…”

 Így kezdődik A Fata Morgana hadművelet című képregény. A Füles rejtvényújságban jelent meg folytatásokban 1973-ban.

Képregényfüzet – 1973  (51 kép) írta: Roger Lecuerux rajzolta: Poivet magyar változat: Cs. Horváth Tibor – Németh Jenő

A halálra ítélt bolygó

Jason megbízást kap a pyrrusi Kerk nagykövettől: a kitűnő szerencsejátékos hírében álló férfinek az a feladata, hogy 27 millióból kiindulva 3 milliárdot nyerjen az űrkaszinóban. A kitűzött összeg feletti nyeremény a szerencselovagé lehet… Hogy minek kellenek a pyrrusiaknak a milliárdok? Fegyverekre, mert harcban állnak a  nemzedékekkel ezelőtt (kb.:300 éve) meghódított bolygó élővilágával. A hivatásos játékos (kinek több álneve volt, mint Ságvári Endrének) rövid közelharc után rááll a nyereményvadászatra, ám Ködkaszinó, Szellembolygó  vagy másnéven Planétás Bill kiköti, hogy – ha minden a terveik szerint alakul – egy feltétele neki is van: a nagykövettel tartani a Pyrrusra, a halálra ítélt bolygóra!

Képregényfüzet – 1974  (140 kép) Harry Harrison regénye nyomán: írta: Csonkaréti Károly rajzolta: Sarlós Endre

Mikrotánia embert rabol

Ákos (Csuti) csak a munkájának él. A házi kasszából elemel 8000 Ft-ot, hogy egy kitűnő mikroszkópot vásárolhasson. A felesége , amikor Csuti hazaállít a készülékkel, felháborodik ezen, hisz már régóta új bútorgarnitúrára gyűjtöttek, s amúgy sincs egy jó gönce, amit felvehetne. A szakítás ajtócsapkodásba, összepakolásba és asszonyka-elrohanásba torkollik, hősük magányában, mi mást tehetne, dolgozni kezd, kipróbálja az új mikroszkópját.

A vizsgált felületen azonban hamarosan egy aprócska, szabad szemmel láthatatlan űrhajó ereszkedik alá…

Így indul Korcsmáros Pál –  rajzolta és írta – 100 képkockából álló képregénysorozata, amely a Füles magazinban jelent meg 1974-ben. A pikáns történetből kiderül, hogyan és miért is rabol Mikrotánia egyik csinos űrnője negyedik férjet magának!

]]>