A Walt Disney 7,4 millárd dollárért megvette a Pixar nevűanimációs stúdiót – röpítették világgá az értesülést a hírügynökségek.Tavaly decemberi híresztelések még csak arra utaltak, hogy a Disneyszeretné felújítani az együttműködést a külön utakra vágyórajzfilmkészítő céggel, azonban az idei év elején már vételiszándékukat jelezték az „egeres” stúdió illetékesei. A tárgyalásokeredménye: a Pixar tőzsdei értékénél – ami körülbelül 6,9 milliárddollár – valamivel magasabb áron lett a Disneyé.

Toy StoryA Pixar „ősét”, a Lucasfilmszámítógépes effektekkel foglalkozó alosztályát 1986-ban 10 milliódollárért vette meg az Apple Computer társalapítójaként ismert Steve Jobs.Az új, 44 embert foglalkoztató független cég ekkor kapta meg mai nevét.A stúdió eleinte rövid animációs filmeket készített, a szakma pedigkülönböző díjakkal el is ismerte ezeket a kezdeti alkotásokat.

1990 után a Pixar a rövidfilmek mellettreklámokat is elkezdett gyártani. 1991-ben a stúdió megállapodástkötött a Disneyvel három egészestés animációs film legyártásáról ésforgalmazásáról. A reklámok készítése és folyamatos fejlesztés mellett1995-re a Pixar elkészült az első teljes egészében komputeresanimációval létrehozott filmmel. A Toy Story Amerikában192 millió, világszerte pedig 362 millió dolláros bevételt hozott akonyhára. Talán ennél is nagyobb fegyvertény volt a közönségsiker és azOscar-jelölés a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriájában 1996-ban.

Jégkorszak1997-ben a Disney és a Pixar újmegállapodást kötött, ekkor már öt tervbe vett mozifilm szerepelt aszerződésben. Az animációs stúdió terjeszkedett is, 1997-ben már 375munkatárs dolgozott a dinamikusan fejlődő cégnél. 1998-ban elkészült azEgy bogár élete, melynek megtekintéséért világszerte 525 millió dollárt hagytak az emberek a mozipénztárakban. Egy év múlva már a Toy Storymásodik része hódított, melyért Golden Globe-díjat vehettek át azalkotók. A játékok újabb kalandjai anyagilag is taroltak: 730 milliódollár állt a bevételi oldalon.

Legközelebb 2001-ben került Pixar-film a mozik műsorára. A Szörny Rt.jegybevételei 9 nap alatt 100 millió dollár fölé emelkedtek. A szakmaielismerés sem maradt el: a film megkapta a legjobb betétdalért járóOscar-díjat. Az anyagi sikerek következtében tovább bővült aszakembergárda: immár több mint 600 szakember dolgozott a rajzfilmhősökújabb kalandjain.

2003-ban berobbant a Némó nyomában,mely – talán mondani sem kell –  ismét meghódította a mozikközönségét. Már az első hétvégén több mint 70 milliós rekordbevételtkönyvelhettek el az illetékesek! Nem volt azonban megállás, a rendkívülkreatív alkotógárdának köszönhetően egy évvel később már a Hihetetlen családkalandjait tekinthette meg az újdonságra éhes publikum. A Hihetetlenekmind a nézők, mind a szakma körében elismerésre találtak. Ez kétOscar-díjat jelentett az alkotóknak (legjobb animációs film és legjobbhangvágás kategóriában).

A fenti tények és számadatok alapján nem nagy bátorság kijelenteni:az egykori számítógépes alosztály a filmipar fénylő üstökösévé vált.

A szakírók nem csak a Pixar egyéni sikereitemelik ki, hanem azt is hogy a stúdió óriási hatást gyakorolt akonkurenciára (például a DreamWorksre). Az ezáltal kialakult versengéspedig – a közönség nagy örömére – egyre igényesebb rajzfilmeketeredményez.

Némó nyomában
A Pixar és az azt most megvásároló Disney az 1995-ös Toy Storycímű animációs film óta ápolt szorosabb partneri viszonyt. Arajzfilmkészítő cég által „leszállított” alkotások több mint 3 milliárddolláros hasznot termeltek eddig. A sikerek hatására 2003-ban a Pixar,számára kedvezőbb feltételek kiharcolása érdekében, szerette volnaelérni a nyereség elosztását szabályozó megegyezések felülvizsgálását.Mivel hosszas tárgyalások után sem született kompromisszum, arajzfilmgyártó cég vezetői bejelentették: a már korábban szerződésbevett filmek legyártása után külön utakra lépnek. A két cég közöttiszerződés az idei év végén járt volna le, ám a Disney a mostaniüzletkötéssel megelőzte a „válást”.

]]>