http://www.sfportal.hu/images/stories/Vilagur/Naprendszer/jupiter_mini.jpg” alt=”” class=”imgleft” />Kihívója akadt a Jupiter jól ismert látványosságának, amit Nagy Vörös Folt néven ismerünk. Egy fülöp-szigeteki amatőr csillagász, Christopher Go fedezte fel az újdonságot, amit hivatalosan Oval BA néven neveznek, nem hivatalosan pedig Ifjabb Vörös Foltnak vagy Kis Vörös Foltnak becéznek.

{mosgoogle center}

Jelenlegi ismereteink szerint a Nagy Vörös Folt a Naprendszer legnagyobb vihara – a Föld mintegy két és félszer bele tudna férni a Jupiter felszínétől körülbelül nyolc kilométer magasságban tomboló örvénylésbe. Mintegy hat hónap alatt fordul körbe az óramutató járásával ellentétes irányban mozgó vihar. A foltot, mely lassanként újabb „riválissal” versenyezhet, már háromszáz esztendővel ezelőtt is észlelték a csillagászok. Az azóta eltelt időben a technológiai és tudományos fejlődés ellenére sem sikerült többet megtudni a vihar kialakulásáról – azonban most talán kaphatunk egy-két választ a kérdésekre.

1997-ben, a Hubble űrteleszkóp felvételein figyeltek meg három kisebb foltot, mely három kisebb méretű vihar jele volt. Egy esztendővel később ebből kettő összeütközött és egybeolvadt, majd a harmadik is becsatlakozott – ebből alakult ki az Oval BA, avagy az Ifjabb Vörös Folt, amely eleddig nem volt vörös. Még 2005 novemberében is fehér színű volt, aztán fokozatosan kezdett sötétülni: egy hónappal később már barna volt, míg mostanra elnyerte a Nagy Vörös Foltéval megegyező színét.

A vöröses árnyalat magyarázata nagy valószínűséggel abban rejlik, hogy az örvény felkavarja az alsóbb rétegekben lévő gázokat a felhőhatár fölé, ezeket pedig a Nap ultraibolya sugárzása színezi át. Hogy mennyire lesz tartós ez a vihar, egyelőre nem tudni – régóta ismert jelenség, hogy a kisebb, fehér foltok egy időre bevörösödnek, majd pedig eltűnnek. Egész egyszerűen megszűnnek ezek a viharok – ám elképzelhető, hogy ez most sokkalta tartósabb lesz.

Kapcsolód anyagok és fórumok: Tíz éve láttuk először a Plútó felszínét – a Hubble űrteleszkóppal Csillagászati és űrkutatási fórumok az SFportalon
]]>