The Night of the Doctor – az 50. évfordulós Doctor Who epizód, a The Day of the Doctorhoz készített előzmény. BBC America összehozott egy cikket, hiszen sokan, akik csak az újabb szériákat ismerik, nem nagyon lehetnek képben azokkal az utalásokkal, amikkel tele van a hétperces kisfilm. De előbb nézzük meg Cicmax és Mazsola jóvoltából a magyar feliratos verziót – csak aztán menjünk tovább az érhetően spoileres magyarázatokra.

1. Doktor kicsoda? Ki ez az alak?

Akik – hozzám hasonlóan – csak az Eccleston-Tennant-Smith útvonalon kísérték végig a Doctor Who történetét, azoknak nem nagyon lehet ismerős a minizódban feltünt arc, pedig Angliában rendkívül népszerű a Paul McGann által játszott Doktor is. Holott csak egyetlen tévéfilmben szerepelt – ő volt a Nyolcadik Doktor. Képernyőn méltatlanul rövidre sikeredett a Doctor Who-s karrierje: ennek oka alapvetően a BBC anyagi nehézségeiben gyökerezett. A csatorna a 90-es években nem akarta már egyedül bevállalni a sorozat készítését, és amerikai partnereket keresett hozzá: előbb úgy tűnt, hogy a Universal vállalja be, végül a Fox-nál kötött ki a project, melynek keretében egy backdoor pilot került elkészítésre. Ennek a főszereplője volt a Nyolcadik Doktor, akit Paul McGann alakított. A pilot az Egyesült Államokban lényegében megbukott – hiába volt Angliában amúgy sikeres, a Fox nem vállalta be a sorozatot. Ettől függetlenül McGann számtalan hangjátékban alakította a Doktort, illetve sok-sok regény is megjelent a Nyolcadik Doktor főszereplésével. Azonban egészen a The Night of the Doctor-ig nem szerepelt semmilyen filmben, epizódban sem. A korábbi sorozatok rajongóit éveken keresztül feszítette a kérdés, hogy mi is történt a Doktor nyolcadik inkarnációjával – hiszen ez nem derült ki a Christopher Eccleston képében érkező Kilencedik Doktortól. Most már tudjuk.

2. Az Idő Lordok akkor most jófiúk vagy sem?

Nem úgy tűnik, sőt, a korábbi sorozatokból is inkább a Doktor tűnik egyedüli jófiúnak az Idő Lordok fajából. Őket első ízben a The War Games című, 1969-es epizód mutatta be, a sorozat 50. epizódja, mely egyben az utolsó olyan epizód volt, amit fekete-fehérben vettek fel. Ebben a részben az Idő Lordok nem igazán szimpatikusak, főleg, mivel megvádolják és elítélik a Második Doktort a TARDIS ellopásáért, valamint az időtörvények megsértéséért, és száműzetésre ítélik. Hogy nem annyira nemes fajról van szó, azt egyébként a 2009-es End of Time-ban is láthattuk – az Idő Lordok nagytanácsa a dalekekkel való háború kapcsán már bármit megenged magának, az események pedig a David Tennant által játszott Tizedik Doktor halálához vezetnek. A fenti miniepizódból teljesen egyértelművé válik, hogy a külső szemlélők számára az Idő Lordok semmivel sem tűnnek jobbnak, mint a dalekek, és emiatt magát a Doktort sem tekintik egy hősnek.

3. Az unalom tüzének őrzői

Azaz a Karn nővérek – egy újabb utalás a klasszikus sorozatra. A bolygó, ahova lezuhan az űrhajóval a Doktor, a Gallifrey egykori kolóniája, lakói pedig a titokzatos rend tagjai. Ők a Negyedik Doktorral találkoztak első alkalommal, az 1976. januárjában leadott The Brain of Morbius című történetben. Ők őrzik az Élet Elixírjét, ami meghosszabbítja az életet és komoly sérüléseket is képes regenerálni.  Újbóli feltűnésük a tévésorozat kapcsán azért is érdekes, mert tudjuk, hogy a Doktornak elvileg összesen 13 élete lehet – azaz elvileg a jövőre érkező, Peter Capaldi-féle Doktor kellene, hogy az utolsó legyen. De vajon a minizódban látott renegeráció beleszámít a 13-ba? Majd meglátjuk.

4., Társak

Amikor a Nyolcadik Doktor kiissza a következő regenerációt kiváltó folyadékot, akkor több nevet is elsorol – azokat a társakat, akikkel együtt utazott aktuális élete során. Charley Pollard, C’rizz, Lucie Miller, Tamsin Drew és Molly O’Sullivan azok, akikre utal – ők pedig a már említett hangjátékokban és regényekben tűntek fel. Ezzel az ő történeteiket úgy tűnik, úgy-ahogy kanonizálta is a BBC, vagy legalábbis megemlékezett arról, hogy éveken keresztül a tévéképernyőn kívül fejlődött a Doctor Who univerzuma.

5. Átváltozás

Azt szokhattuk meg a Doktor regenerációi kapcsán, hogy mindig véletlenszerű az átváltozása – hogy ez irányítható lehet, az legalábbis szokatlan lehet a nézők számára. Szokatlan, de nem példa nélküli: a Negyedik Doktor társa, Romana ugyanis egy Idő Lady volt, aki szintén képes volt regenerálódni. Ahogy a Doktort is sok különböző színész játszotta el, úgy Romana esetében is volt színészváltás két szezon között: érdekesség, hogy a szezonnyitó epizódot, amiben ez megtörténik, hivatalosan Terry Nation írta, de rengeteget szerkesztett a forgatókönyvön Douglas Adams is. Valószínűleg az ő hatása az, hogy a hölgy átalakulása humorosabbá vált – ennek okán pedig Romana több testet is kipróbál, mielőtt megállapodik Astra hercegnő alakjánál. A Doktor valószínűleg alapból nem képes irányítani az átalakulását, viszont úgy tűnik, a karni tudomány segítségével mégis lehetővé válik számára ezen alkalommal. Ami viszont még érdekesebb, az a Doktor nemével kapcsolatos kérdés. Rendszeresen fellángolnak a viták a rajongók között, hogy kell-e egyszer női Doktor – mielőtt bejelentették Peter Capaldit, sokan spekuláltak arról, hogy most jött el az ideje egy nemváltásnak. És bár ezt a lapot nem játszották ki, maga Steven Moffat szerint is lesz egyszer valaki, aki ezt a változást meglépi. A lehetőséget megerősíti a minizód, hiszen Ohila nővér felajánlja ezt a választási lehetőséget is a Doktornak.

6. Hányadik Doktor?

Bár ez véleményem szerint eléggé egyértelműen kiderült a legutóbbi szezont záró The Name of the Doctor című epizódból, a BBC America szerzője fontosnak tartja leszögezni, hogy a Doktorok sorszámozása maradt a régi. Azaz hiába „felejtődött ki” egy regeneráció, Eccleston Doktora maradt a kilencedik, Tennanté a tizedik és Smithé a tizenegyedik, nem kell hozzáadni még egyet a számozásukhoz. Hiába ugyanis az eggyel több átalakulás, John Hurt karaktere nem számít Doktornak, mert ez az élete nem mások megsegítéséről, hanem a háborúról szólt – a stáblista végén sem simán Doktornak írják ki, hanem: And introducing John Hurt As the War Doctor Egy érdekesség azért felmerül vele kapcsolatban: lehet, hogy csak a visszatükröző kép miatt, de sokkal fiatalabb testben regenerálódik, mint ahogy a War Doctort láthattuk a szezonzáró végén. Ami elvezet ahhoz a kérdéshez, hogy mennyi időt is töltött ő az Idő Háborúval, és hány éves is lehetett, amikor aztán a Kilencedik Doktorrá alakult át. A Smith-féle Tizenegyedik legalább 200 évet leélt anélkül, hogy láthatóan öregedett volna, a Kilencedik pedig olyan idősnek mondta magát, mint Yoda mester, azaz nagyjából 900 évesnek. Elképzelhető, hogy az ezen inkarnációban leélt éveket sem számolja bele a Doktor az életkorába?  ]]>