Dan Brown nem sértette meg a szerzői jogokról szóló törvényt, a Da Vinci-kód ötletét nem két történész 1982-es könyvéből lopta az író – írja a BBC Online.


A felperesek – Michael Baigent és Richard Leigh történészek – mind a szerzőt, Dan Brownt, mind a kiadót, a Random House-t perelték ötletlopás címén. Azt állították, hogy Brown az ő 1982-ben született, The Holy Blood and the Holy Grail (a könyv magyarul Az abbé titka: Szent Grál, Szent vér címmel, 1994-ben jelent meg) című, dokumentumjellegű könyvük tematikájára és felvetéseire építette fel – British Book Awards díjas – művét, amelyet eddig több mint 40 millió példányban adtak el világszerte. Az ügy pikantériája, hogy Baigent és Leigh alkotását is a Random House adta ki annak idején, vagyis saját kiadójukat idézték törvény elé.

A pernek különös hangsúlyt adott, hogy a könyvből 100 millió dolláros költségvetéssel, Tom Hanks és Audrey Tautou főszereplésével filmet készített Ron Howard, amelynek májusra tervezett bemutatóját is megkérdőjelezte a per. Az ítélettel elhárult minden akadály a májusi bemutató elől. A film minden bizonnyal tovább fogja generálni a könyv forgalmát is, amely akár újabb 5 millió eladott példányt is jelenthet világszerte.


A FigyelőNet cikke
]]>