Világszerte, így Magyarországon is május 4-én mutatják be a Mission: Impossible című film harmadik részét. Tehát már csak két hónap, és Tom Cruise újra megpróbálja a lehetetlent. A felfokozott várakozások ellenére alig szivárgott ki valami a filmről.

{mosgoogle center} Az 1996-os Mission: Impossible 452 millió dolláros, majd a négy évvel későbbi folytatás 545 milliós kasszasikerei után a rossz nyelvek szerint már csak gazdasági szempontok alapján is megérte a harmadik rész leforgatása. Persze a készítők abban még csak reménykednek, hogy az M:I 3 is olyan sikeres lesz, mint elődei.

Mindenesetre nehéz szülés volt már magának a sztorinak az összeállítása is, hiszen a gyártó stúdió sokáig azért nem vágott bele a folytatásba, mert hiányolta a forgatókönyv-vázlatokból az előző két rész látványvilágát felülmúló terveket. Ám Tom Cruise producerként sem ismer lehetetlent: addig dolgoztatta az írói gárdát, és addig kilincselt a film érdekében, míg kedvező választ nem kapott.

Az új mozi sztorijáról egyelőre keveset tudni. A forgatás megkezdése előtt Frank Darabont producer csupán annyit árult el, hogy a film napjaink világpolitikai konfliktusaiból meríti témáját. Egyéb pletykák alapján valószínűsíthető, hogy még jobban fókuszba kerül a főhős Ethan Hunt figurája, s így értelemszerűen kevesebb tér jut a csapatmunkának. Ez főleg az eredeti Mission: Impossible sorozat rajongói számára jelenthetne kisebbfajta csalódást. Ami bizonyos, Tom Cruise nagyon szívén viselte a film sorsát. Állítólag forgatás közben is egyfolytában változott a forgatókönyv: ha egy-egy jelenetet nem talált elég izgalmasnak, akkor átírták. Hiába, az ember még ezt is megteheti, ha nem csak főszereplője, de producere is egy alkotásnak.

Cruise most is maga játszotta a szerepéből adódó veszélyes jelenetek nagy részét. A kaszkadőre, Vic Armstrong a következőt nyilatkozta: “Hetven lábnyit zuhant. Elképesztő. Hétszer csinálta meg. Teljesen megrémít – látom a főcímeket! Milyen befejezése ez egy karriernek!” Cruise mellett, akárcsak az eddigi részekben, viszontláthatjuk a vásznon Ving Rhames-t (Ponyvaregény, Holtak hajnala) is, mint Hunt segítőjét. A főgonosz bőrébe pedig az a Philip Seymour Hoffman bújt, aki idén a drámai kategóriában legjobb színésznek járó Golden Globe Díjat vehette át a Capote című filmben nyújtott alakításáért.

A filmet eredetileg David Fincher (Hetedik) rendezte volna, de ő még a legelején kilépett, mondván, hogy másra szeretne koncentrálni. Utána Joe Carnahan lett a rendező, akinek Narkó című filmjéhez Cruise korábban segítséget nyújtott. A színész-producer és a rendező azonban a forgatás előtt nézeteltérésbe bonyolódott, és ennek feloldására Carnahan is felállt a direktori székből.

Ezek után került a képbe J. J. Abrams, aki korábban – többek között – a Lost és az Alias című sorozatok dirigálásban és az Armageddon című mozi forgatókönyvének megírásában is részt vett. Most igazán nagy megmérettetés előtt áll, hiszen Brian De Palma és John Woo után kellene tartalommal megtöltenie a filmfolyam harmadik részét. Európa nyugati felén már 3-án megtudják a mozinézők, sikerült-e, a világ nagyobbik részén viszont május 4-én lesz a premier. Egyedül Indiában és Japánban kell várni nyárig a bemutatóra.

]]>