Megjelent a Galaktika 195., júniusi száma. A hónap fő témája a fegyver. A jövőben játszódó filmek nélkülözhetetlen kellékei a futurisztikus fegyverek. De vajon merre halad a fegyverek fejlesztése? Mit fognak a kezükben majd a katonák?


Különös jogi játékról szól a Komputer jogok című írás. A valóban lejátszott virtuális per felperese egy komputer volt, alperese pedig az őt megvásárló és működtető cég.

A technikai rovatunkban megismerkedhetünk az első olyan tömegközlekedési vállalatot, amelynél mobiltelefon a fizetőeszköz, illetve megismerhetjük az első mobiltelefonnal irányítható robotot.

A játékrovat a játékok egy újabb, már békés generációjáról szól, amelyek már pozitív értékek mellett teszi le a voksot.

A film rovat bemutatja az első csak ingyenes szoftverekkel készült animációs filmet, Az elefánt álmát. Egy film ürügyén pedig arról olvashatunk, milyen is lett volna a Star Wars eredeti trilógiájának a realista befejezése.

Júniusi számunkban végéhez ér Kasztovszky Béla folytatásos kisregénye, a Nóva Bellatrix. Az egyáltalán nem szokványos szerelmi háromszög történetét több tudományos áttörés bonyolítja még tovább. Havi témánk a FEGYVEREK, ehhez kapcsolódik két román írás, Ovidiu Bufnila Három háború című novellafüzérje, mely szatirikusan tekint végig az élet minden területére kiterjedő fegyverkezésen, valamint Michael Haulica Mi, égett szeműekje, egy sokkal komorabb hangulatú történet a számítógéppel egybeforrott emberekről és az életüket kitöltő stratégiai szimulációkról. A Vízesés, Harry Harrison Nebula-díjra is jelölt víziószerű, rövid elbeszélése egyenesen a világ végére röpít el bennünket, több értelemben is. Michael T. Cricket arról ír, hogy Semmi sem változik, hiába jutunk el akár a Marsra is, mindennapjaink bosszúságai a régiek maradnak. Ian Watson Hugo-díjra jelölt novellája, A nagyon lassú időgép kutatók lidérces találkozását mutatja be egy egészen különös időutazóval. E havi retrónk Clifford D. Simaknak, az amerikai SF nagymesterének írása, a Kertészkedés, amely két civilizáció kapcsolatteremtését mutatja be – ezt a kapcsolatteremtést azonban némileg megnehezíti, hogy a Földre érkező idegen látogatók növények.

]]>