Dr. Pálinkás Imre (Celsior, Alan O’Connor) eljuttatott szerkesztőségünkhöz egy általa készített kronológiát – a M.A.G.U.S. világ és szerepjáték körüli viharok, jogi-, és kiadói háttér részletes történetét. Áttekintés 1990-től, a Halál havában első kiadásától egészen a jelenlegi, Tuan Kiadó fémjelezte időszakig.

A MAGUS szerepjáték és regények története 1990-2006
(Valhalla Páholy Kft. / Ronin Műhely / Inomi Kft / Tuan Kft)

(Disclaimer: Noha a kronológia majd’ minden érintettjével találkoztam /Galántai Zoltánt és a Smartszektor résztulajdonos- ügyvédjét leszámítva/ és az időrend a legjobb tudomásom szerint pontos, ennek ellenére tartalmazhat hibákat, tévedéseket. A bizonytalan vagy ellentmondó adatokat (?) – el jeleztem. )

1990-2002 Valhalla Páholy Kft. és sarjai

Walhalla-Valhalla –Val-Art-La- Árkádia Kft-k.

„Shit happens you get over it or you don’t. I suggest you get over it”. (Grog, játékfejlesztő USA)

Kiadványok:

Acél és oroszlán, A Fekete Dalnok, A Halál havában, Legendák és Enigmák 1-8. A holtak légiója, A renegát, Árnyjáték, A tizedik, Csepp és tenger, Farkasének, Fekete vizek, Garmacor címere, Holdak és vándorok, Hollóidők, Jó széllel toroni partra, Karnevál I-II, Kék éjszakák árnyai, Keleti szél I. Két hold, Korona és kehely, Morgena könnyei, MagusPokol, Renegátok, Shadoni krónika, Sogron lángjai1. Sötét térítő, Sötét zarándok, Első Törvénykönyv, Második Törvénykönyv, Summarium I. Harcosok, barbárok, gladiátorok, Papok, paplovagok kézikönyve I-II, Új tekercsek, Ynevi kalandozások, Ynevi kóborlások

1990: A MAGUS írott történetét az Unikornis Kiadó kezdi a „Halál havában” c. könyv megjelenésével; szerzők Gáspár András és Novák Csanád, Wayne Chapman közös álnéven.

A regény Yneven, Novák Csanád és Nyulászi Zsolt által megálmodott szerepjáték-világon játszódik.

1991 A Walhalla Bt. (a Valhalla Páholy elődje) az „Észak Lángjai” c. könyv megjelenésével debütál. Szerzők Gáspár András és Novák Csanád (Wayne Chapman) a regény a „Halál havában” folytatása és tán még elődjénél is nagyobb sikert arat.

1993 MAGUS „Nagy Zöld” néven ismert szerepjáték- alapkönyv megjelenése, Kovi és Kuvik (Kovács Adrián, Jakab Zsolt) közreműködése a szerepjáték fejlesztésben, Novák Csanád és Nyulászi Zsolt mellett.

1994 Szántai Zsolt első MAGUS regénye a „Shadoni krónika” – az első „licenszelt” MAGUS regény a kiadó szerint minden szempontból bukásnak bizonyul.
Kornya Zsolt első MAGUS regénye az „Acél és oroszlán”
„Két hold” – regény (és projekt), szerző Gáspár András és Novák Csanád.

1995 Nyulászi Zsolt első MAGUS regénye a „Renegát”
Dr. Szalkai László első MAGUS regénye a „Farkasének”
Galántai János első MAGUS regénye a „Sötét Zarándok”

1996 Gáspár Péter (Gáspár Andrásnak nem rokona) első MAGUS regénye a „Jó széllel toroni partra”

Nyulászi Zsolt távozása és „kivásárlása” (300 Eft)/?/, amelyben lemond a MAGUS – hoz kapcsolódó kiadványok forgalmazási jogáról.

A „Summarium” szerepjáték – kiegészítő kiadása

1997 Galántai Zoltán (Galántai Jánosnak nem rokona) első MAGUS regénye a „Renegátok”

Egyéb tényezők mellett „A Kiválasztottak MAGUS kártyajáték” első nyomásának nyomdahibái, időbeli csúszásai a Wal-Art-La Kft. cégfelszámolásához vezetnek. A MAGUS-hoz kapcsolódó számos védjegy, levédett kifejezés a 3 éves adminisztratív csődfelszámolás után gazdátlanná válik (cégtörlés: 97-98).

2000-2002: A Szukits Kiadó és az Árkádia Kiadóház (Novák Csanád Valhalla-utód cége) együttműködése. Ez teszi lehetővé a MAGUS – logo alatt megjelenő, továbbra is nagyon jól fogyó regények és szerepjáték- kiadványok megjelenését és újrakiadását.

2000 – Dr. Pálinkás Imre első MAGUS regénye a „Kék éjszakák árnyai”.

– Wayne Chapman néven (csak Gáspár Andrástól) a Garmacor címere c. könyv megjelenik Totem kiadónál, az Árkádia Kft. közreműködésével.

– Járdán Csaba az Árkádia Kiadóháznál munkába lép

2001 Elkezd készülni az Enoszuke – rpg. kiegészítő, Járdán Csaba szerkesztésében

2002 Oszlánszky Zsolt első MAGUS regénye, a „Tizedik”

{mospagebreak title=Ronin Műhely}

2001- 2002 Ronin Műhely

„A szellemi alkotás szerzői jogai azt illetik, aki a művet megalkotta. A szerzői jogi védelem alapján a szerzőnek kizárólagos joga van a mű egészének vagy valamely azonosítható részének anyagi formában és nem anyagi formában történő bármilyen felhasználására és minden egyes felhasználás engedélyezésére. A törvény eltérő rendelkezése hiányában a felhasználásra engedély felhasználási szerződéssel szerezhető.”

Kiadványok:

A vándorló dalnok, Észak Lángjai, Síró fém, Két hold (újrakiadás),

2001 konfliktusok Gáspár András és Novák Csanád között de perre nem került sor. Ronin Műhely megalakulása

2002

Tavasz: Halál Havában és Észak Lángjai regények újrakiadása, a „táblás” logo nélkül

„Enoszuke” rpg kiegészítő Novák Csanádhoz kerül tördelésre

Pénzügyi konfliktusok az Árkádia Kiadóház működése során.

– Ronin Műhely írói csoport formálódik

(nem gazdasági társulás vagy jogi személy, első tagjai régi MAGUS írók, vezetője Gáspár András)

– Szürkecsuklyások játékfejlesztő csoport formálódik

(nem gazdasági társulás vagy jogi személy, tagsága kezdetben a Fekete Torony Bt. munkatársaiból verbuválódik, vezetője Járdán Csaba)

Nyár: Novák Csanád -kifizetetlen tételeket hátrahagyva- kivonul a MAGUS körüli huzavonából.

Gáspár András és Járdán Csaba közös fellépése egy reménybeli kiadónál, ahol megfogalmazódnak eltérő szempontjaik.

A Deltavision Kft (könyvkiadó- és terjesztő vállalkozás) és Ronin Műhely üzleti megegyezése – eltérő érdekek miatt – kudarcba fúl.

Eközben -mások által nem tudottan- a Smartszektor (SmartSector) Kft felvásárolja a csődbe jutott Valhalla Kft. védjegyzett kifejezéseit (80 (?), mások szerint 300 (?) Eft-ért). A Kft egyik munkatársa történetesen közeli kapcsolatban áll egy-két Szürkecsuklyás csoportbélivel, de ennek akkor még nincs jelentősége.

Ősz: Mivel a tördelésre átvett „Enoszuke rpg” anyaggal a tartósan eltűnő Novák Csanád nem jelentkezik, Járdán Csaba új módokat keres a kiadásra: először Gáspár Andrással tárgyal, sikertelenül. Amikor azonban magánkiadás mellett dönt, Gáspár András erről még megjelenés előtt tudomást szerez.

– Gáspár András és Galántai János látogatása Járdánnál, tiltakozás az Enoszuke kiegészítő ilyen megjelentetése miatt, szerzői érdekekre és szerzői jogi törvényre hivatkozva.

– Novák Csanád felbukkan és Galántai Jánossal szintén látogatást tesz Járdánnál. Novák a számítógépét visszaveszi volt alkalmazottjától; a gép winchesteréről letörölni vélt adatokat visszaállítva megtalálja az Enoszuke rpg. magánkiadásával kapcsolatos szervezés dokumentumait.

– Megjelenik az Enoszuke rpg. a Fekete Torony Bt. (Járdán Csaba vállalkozása) kiadásában.

Ezt általános tiltakozás / nyilatkozat özön követi. A kaotikusnak tűnő helyzetben egy szerepjáték-rajongó „képbe hozza” Bogdán Miklóst, az Inomi Kft ügyvezető igazgatóját.

Az átmeneti egyensúlyi állapotban megjelenik a „Síró Fém” c. regény. Kiadás még a régi „táblás” MAGUS logoval, a Ronin Műhely égisze alatt történik, de szponzora már az Inomi Kft.

Tél: Nyilvános viták robbannak ki a MAGUShoz kapcsolódó jogok birtoklása körül, melyet egy félresikerült internetes kampány követ. A nézeteltérések oda vezetnek, hogy a Ronin Műhely megszűnik működni.

{mospagebreak title=Inomi Kft.}

2003-2004 Inomi Kft.

„Plus ça change, plus c’est la même chose”.

Kiadványok:

Anyrok alkonya, A vas ideje, Bábjáték, Fogadalom, Gorviki pokol, Legendák és Enigmák 9, Homokszem csupán, Hőseposz, Karnevál I-II (újrakiadás), Lobogók hajnala, Por a porhoz, Ryeki tűz, Shajaran-Sorsvető, Geoframia, Magus Alapkönyv.

2003

Tél: Bogdán Miklós bejelenti, hogy az Inomi Kft. megvásárolta Gáspár Andrástól és Novák Csanádtól a MAGUS kiadványok forgalmazásának jogait 20 M Ft értékben.

Tárgyalások Bogdán Miklóssal (Smartszektor, Fekete Torony stb).

Bogdán kifejezi, hogy nem kíván együtt működni a Fekete Torony köré szerveződő Szürkecsuklyásokkal, részint a vezető személye, részint az együttműködés Szürkecsuklyások által vázolt előfeltételei miatt.

Vágó Csaba első MAGUS regénye a”Ryeki tűz”, a régi „táblás” logoval, Inomi Kft kiadásában, de szerkesztetlenül megjelenik.

Tavasz: „Ryeki tűz” kiadvány feletti per (Smartszektor vs. Inomi) a „táblás” logo miatt.

Ez a MAGUS történetének első pere.

Bogdán Miklós gyakorlatilag védekezés nélkül jóváhagyja a bíróság ítéletét és kifejezi szándékát az ekkor már 5 M forintért árusított védjegyek megvásárlására, részletekben történő fizetéssel.

Az átmeneti időben az új MAGUS könyvek a „mahut logo” néven elhíresült, nyújtott betűs logoval jelennek meg az Inomi Kft.-nél.

Az Inomi Kft. első főszerkesztője kiegyezést próbál létrehozni Gáspár András és Járdán Csaba között, de utóbbi ezt akkor –érzelmi okokra hivatkozva- elutasítja.

A fenti kudarctól függetlenül a kiadó kifejezi szándékát, hogy a fejlesztőcsoport tehetséges –és az egész huzavonában vétlen- munkatársainak lehetőséget nyújt a megjelenésre, ami meg is valósul.

Nyár: Bogdán Miklós cca. 0,5 M Ft-ot fizet a Smartszektornak a védjegyek védettségének meghosszabbítására, továbbra is fenntartva vásárlási szándékát.

Ősz: Veréb Csilla első MAGUS regénye, a „Homokszem csupán”

Szabó Péter első MAGUS regénye, a „Bábjáték”

Sellei György első MAGUS regénye, a „Por a porhoz”

Massár Mátyás első MAGUS regénye, a „Fogadalom”

Néhány MAGUS rpg. védjegy elévül, de nem újítják meg azokat, csupán azt az öt, regény-kiadásban is hasznosítható tételt, amire Bogdán Miklós pénzt adott a Smartszektornak.

Tél: Smartszektor 2,5 M Ft-ot kap Inomitól a védjegyekért, de mivel ez nem a teljes kért összeg (a Smartszektor 5 MFt-ot kér), adásvételi szerződés még nem készül, megállapodás szerint az Inomi Kft. folyamatosan törleszti a hátralevő részletet.

Tavasz: A 2003-ban kiadott 11 könyv árának első terjesztői részlete befolyik a kiadóhoz.

– Molnár Gábor első MAGUS regénye, a Hőseposz.

– Kolozsvári Zsófia első MAGUS regénye a Shajaran.

– A d20 játékrendszerre épülő MAGUS Alapkönyv kiadása és bukása

Nyár: Az eddig csak táblás játék piacon jelenlévő Gameskút Kft. (az Inomi vásárlásának tudatában) a Smartszektor Kft-nek 2,5 (?) MFt-ot fizet a korábban említett, meghosszabbított regisztrációjú védjegyekért.

Ezúttal adminisztráció is készül, így a Gameskút Kft jegyzi be magának a levédett kifejezéseket.

Bogdán Miklós utólag értesül a vásárlásról és hogy részéről már nem tartanak igényt a további törlesztésre.

Ősz: A Gameskút Kft. egyezkedni próbál az Inomi Kft –vel, de nem jár sikerrel.

Tél: kezdődik Gameskút retrográd pere, mely Inomit kötelezné, hogy visszamenőlegesen fizessen a védjegyek kétéves használatáért. A Gameskút Kft ügyvédje történetesen a Szürkecsuklyás fejlesztőcsoport egyik vezetője, de ennek ekkor még nincs jelentősége.

Bogdán Miklós bejelenti, hogy elment a kedve és kiszáll a könyvkiadásból.

{mospagebreak title=Tuan Kiadó}

2005 – 2006 Tuan kiadó

„S ha visszafordultak volna, akkor nem tudnánk róluk, mert elfelejtették volna őket. Mi csak azokról tudunk, akik tovább mentek.” (Csavardi Samu, Cirith Ungol lépcsőin).

Kiadványok:

Abbitkirálynő, Csillagvető, (Keleti szél1. újrakiadás) Keleti szél2, Ranagol áldásával, Csepp és tenger (újrakiadás), Az aquir gyűrű

2005.

Tavasz: Kolozsvári Zsófia, a második Inomi főszerkesztő közreműködésével megegyezés születik az Inomi és Tuan kiadó között a könyvkiadás továbbviteléről, később a forgalmazási jogok átruházásáról.

Inomi Kft. pert indít Smartszektor Kft. ellen, üzleti megtévesztés miatt.

Nyár: Gameskút Kft. a védjegyek használatáért pénzt követel Tuantól is, mire azt a választ kapja, hogy fizetés lesz, ha jogerős végzéssel rendeződik az összes tulajdonviszony (t.i. Inomi Kft vitatja Gameskút védjegyszerzési jogát és módszerét).

Ősz: Megjelenik „Csillagvető” c. könyv, MAGUS regény felirattal, új „zászlós” logoval. A Gameskút Kft. kiterjeszti a Tuan elleni pereskedést erre a kiadványra is.

Tél: – Megjelenik egy Ynev térkép, „táblás” MAGUS és „Szürkecsuklyás”logoval, a Fekete Torony Bt. kiadásában.

– Tuant Kft-tól, „zászlós” logoval jelenik meg az „Abbitkirálynő” c. könyv. Kiderül hogy a belső képeket a szerző által javasolt szabadúszó grafikus egy Hasbro Kft kiadványból másolta. A Hasbro Kft -t Magyarországon a Deltavision Kft képviseli, így az erről értesülve, a Hasbro-t kéri meg, hogy aa Tuan ellen fellépjen.

A Tuan Kiadó jogkövető magatartást tanúsít, valamint a grafikussal kötött szerződés részleteire utal – az elkövető azóta sem fellelhető.

2006.

Tél: Gameskút vs. Tuan védjegyhasználati perben –egy bizonyítéknak szánt számlán- nyilvánosan is feltűnik a Fekete Torony Bt, a Gameskút Kft. oldalán.

Tavasz: – Gáspár András pert indít a szerzői jogait sértő Gameskút táblás játékok és a Fekete Torony Bt. által kiadott Ynev-térkép miatt

– Elkészül Raoul Renier „Pokol” című könyvének újranyomásra alkalmas változata a Fekete Torony Bt és /vagy (?) a Deltavision Kft gondozásában. A Tuan erről idejekorán tudomást szerezve, értesíti a könyvterjesztőket, hogy Wayne Chapman világához kapcsolódó könyvek forgalmazási jogát ők bírják, ezzel ellentétes kiadás esetén eljárást indítanak.

Nyár: – Mivel a Gameskút Kft., és a Fekete Torony Bt. tulajdonosai történetesen egyaránt a Deltavision Kft. alkalmazottai, az elmérgesedő viszony miatt a Kft. igazgatója, Terenyei Róbert megegyezésre törekszik Gáspár Andrással és a Tuan Kiadóval.

A nézőpontok viszony valamelyest tisztázódnak; Gáspár András továbbra is a Tuant támogatja.

– A bíróság elutasítja Gameskút Kft Tuan elleni, a „zászlós logo” védjegyoltalom alá történő bevonás céljából benyújtott kérelmét.

– A Tuan kiadónál megjelenik a „Keleti Szél könyv, a bíróság által nem kifogásolt „zászlós” logoval.

Ősz: – A Tuan kiadónál megjelenik a „Ranagol áldásával ” c. könyv, a bíróság által nem kifogásolt „zászlós” logoval.

– A Fekete Torony Bt. saját hatáskörében kiadja Raoul Renier „Pokol” című könyvét, melyet a Deltavision Kft forgalmaz. A könyv megjelentetése a korábban ígért pert vonja maga után.

– A Tuan kiadónál megjelenik az „Aquir gyűrű” c. könyv, a bíróság által nem kifogásolt „zászlós” logoval.

A Tuan kiadó kifejezi szándékát, hogy a tehetséges –és az egész huzavonában vétlen- játékfejlesztőknek, íróknak továbbra is lehetőséget nyújt a megjelenésre.

– A Tuan kiadó utólagos szerződést köt a Hasbro-val az Abbitkirálynő c. regényben jogsértő grafikák használatáról. A Tuan kifizeti a szerződésben foglalt összeget, ez által visszamenőleg megszerezve a jogot a szóban forgó grafikák használatához.