Ezentúl nem csak a kimondottan sci-fi témákra koncentráló SFportal Meetupot fogjuk Nektek ajánlani – mivel egy lelkes társaság elindította a Budapest Science Meetupot, ami pedig kimondottan a „sci” részre fókuszál. Az első alkalmon túlsúlyban vannak a csillagászati, űrkutatási kérdések. Budapest Science Meetup azért lett, hogy legyen egy hely, ahol kutatók mesélhetnek tudományról, nem csak (sőt, főleg nem) szakmabelieknek. Minden egyes Meetup-on a meghívott előadók röviden szólnek új eredményeikről, távlati terveikről, vagy éppen aktuális tudományos érdekességekről. Tudományfilozófiától elektronikáig, mikrobiológiától csillagászatig minden terítékre kerül. Az előadásokat követő beszélgetéseken konkrét kutatásokról, kutatói létről vagy bármilyen, a tudományhoz akár csak lazán kapcsolódó témáról is szó eshet, csak rajtatok múlik. Az első alkalom szeptember 15., 18:00, helyszín a Tűzraktér kávézója, a négy előadás pedig a mikrobiológia, csillagászat, exobolygók, űrkutatás és földön kívüli élet témákat öleli fel. Kontakt: twitter, mail: BpScienceMeetup [at] gmail.com, facebook event.

Felföldi Tamás – Mennyire ismerjük a körülöttünk élő mikrobákat?

Eötvös Loránd Tudományegyetem, Mikrobiológiai Tanszék Minden egyes alkalommal belélegezzük őket, több milliárdnyian élnek a bőrünkön és bennünk, megisszuk és megesszük őket, szinte mindenhol ott vannak, mégis nagyon sok mikrobáról hiányosak az ismereteink, a fajok jelentős részét még tenyészteni sem tudjuk. Az előadás bepillantást enged a fajleírással kapcsolatos rejtelmekbe, nehézségekbe és furcsaságokba, továbbá felhívja a figyelmet arra, hogy a Földünkön élő baktériumoknak és egyéb mikroszkopikus létformáknak csupán töredékéről rendelkezünk részletes információkkal.

Dobos Vera – Exobolygók lakhatósága

Eötvös Loránd Tudományegyetem, Csillagászati Tanszék A Naprendszeren kívüli, úgynevezett exobolygók kutatása, és az élet keresése egyre több szakembert foglalkoztat. Egy bolygó lakhatóságát sok tényező befolyásolja, melyek közül kiemelt fontosságú a folyékony víz jelenléte a bolygó felszínén, a csillagról beérkező sugárzás színképi eloszlása, továbbá a bolygópálya hosszú időn keresztül tartó stabilitása. Előadásomban ezeket a feltételeket vizsgálom meg közelebbről.

Tóth András – Élet lehetősége a Szaturnusz Titán holdján

Két közelmúltban megjelent tanulmány szerint nem elképzelhetetlen,hogy a Szaturnusz körül keringő Titán holdon a körülmények adottak lehetnek egy a földitől extrém módon eltérő életforma fenntartásához. Átvesszük közérthető formában az erre utaló közvetett bizonyítékokat,a légkör komplex kémiai folyamatait, végül pedig kísérletet teszek az esetleges életformák mai biológiai tudásunkkal konzisztens vázlatos modellezésére.

Pacher Tibor – Pulit a Holdra!

Puli Space Technologies Egy fiatal, ambíciózus magyar csapat nem kisebb fába vágta a fejszéjét, mint hogy eleget tegyen a Google Lunar X Prize (GLXP) – egy 30 millió dollár összdíjazású nemzetközi verseny – kihívásának, amelynek célja eljuttatni egy önjáró szerkezetet a Holdra. A kihívás nagyon nagy, de technológiailag és műszakilag is megvalósítható. A Puli csapat 2010. júniusa óta gőzerővel dolgozik: első lépésként a nevezéshez szükséges leírásokat dolgozza ki és ismeretterjesztő programokat készít elő a világűrről, a Holdról, ezek magyar vonatkozásairól. Augusztus végére elkészült a Nevezési Szándéknyilatkozat is, amelyet a GLXP pozitívan értékelt, ezzel is elismerve a Puli teljesítményét.]]>