Vásárhelyi Lajos vezeti, az előadók között a legnevesebb magyar sci-fi és fantasy írók fordulnak meg.


Az eddigi hagyományokhoz képest új helyszínen kerül megrendezésre a 2006-os Hungarocon. Erre azért kerül sor, mert a József Attila Művelődési Központ felújítása jelenleg folyik, és a Művelődési Központ vezetője, Korill Ferenc tájékoztatása alapján az előzetes tervekkel ellentétben a Hungarocon tervezett időpontjára nem lesz átadáskész az épület.

A HungaroCon ideje alatt futó Literátorműhelybe jelentkezőknek a kiírás szerint egy novellát kell küldeniük a Vásárhelyi Lajos címére. A terjedelem ne haladja meg a 10 oldalt. Beküldési határidő: június 19. Amennyiben ez akadályokba ütközik, a résztvevőnek mindenképp hoznia kell magával egyet a rendezvényre.

 Július 27. 12 – 17,30 óra
Szállás elfoglalása: 27-én 10 órától. Ezután a résztvevők bemutatkozása, beszélgetés a csoportban való munkáról, megállapodás. Az előzetesen beérkezett írások megbeszélése: a beküldő felvázolja, mit szeretett volna az olvasók tudomására hozni, mi volt az írás célja, mi indította a mű megírására, mennyi ideig tartott a mű előkészítése és a megírása. Beszélgetés a műről.
18 óra – A literátorműhely vendége Bódi Ildikó.
19,30 óra – „Akarjuk formálni az emberek szemléletét, vagy csak úgy beleírunk a semmibe?” Mennyire felelős az író a környezetért, a tudatformálásért?
„Házi feladat” kiadása.

 Július 28. 10 –12 óra
A párbeszédírás és variációik a jellemek tükrében. A pszichológiai ismeretek fontossága. Közben, a műhely vendége lesz Trethon Judit.
14 –16 óra – Történet vagy poénő Hogyan döntsük el, melyik a fontosabb? Mi határozhatja meg döntésünket? Milyen történelmi ismeretekre van szükségünk. Közben a műhely vendége lesz Dr. S. Sárdi Margit egyetemi professzor.
16.10 óra – A literátorműhely vendége Bán János.
18 – 20 óra
– A mitológia és a népmese elemei a sci-fiben. A műhely vendége Csák Tamás. Házi feladat kiadása.
 
 Július 29. 10 – 12 óra
Tervezzük meg a mű szerkezetét!
Az új felfedezések és a tudományos kutatások figyelemmel kísérése, ennek fontossága a sci-fi írásokban.
14 óra A literátorműhely vendége Nemere István író.
15 óra A literátorműhely vendége Nemes István író.
16 óra A literátorműhely vendége Szélesi Sándor író.
18 óra Részvétel a Hungarocon díjátadó ünnepségén.
20 – 22 óra – Különböző világnézetek és a másság megjelenése a sci-fiben. (Házi feladat: Írjuk meg a nap élményeit sci-fibe fordítva!)
 
 Július 30.10 – 14 óra
Összefoglalás, válaszok a felmerült kérdésekre. értékelés. A beérkezett írások megbeszélése az elmúlt napok tükrében. A csoport bezárása, a részvételt igazoló emléklapok kiosztása. Közben a műhely vendége lesz Mandics György romániai magyar író.
 
Az értékelés: A literátorműhely munkájában résztvevők, maguk végzik el a csoportmunka értékelését. Az előzetesen beküldött írásokat újraértékelik mindazok alapján, amit a foglalkozások ill. a rendezvény egyéb programjai alatt tapasztaltak, láttak, hallottak, megtanultak.

Helyszín: HUNGAROCON, Medves Hotel, Salgóbánya Medvesi u. 9.
 
Időpont:
2006. július 27-30.
 
Szervező: AVANA Egyesület, Salgótarján, Fáy András krt. 86.
tel.: 06/32/317-496; 06/20-974-1781
 
Vezető: Vásárhelyi Lajos,
Tel.: 06/20-388-9346; vagy 06/62/441-972
e-mail: vasarely@vnet.hu
Cím: 6725 Szeged, Szivárvány út 44.

]]>