24 évvel ezelőtt, 1982. április 30-án látta meg a napvilágot New Jerseyben Kirsten Dunst amerikai színésznő. Sokaknak a Pókember-mozikból lehet ismerős a neve, de már gyerekkorában az Interjú a vámpírral című filmben is szerepelt, és több kiemelkedő sztár parnere lehetett a mozivásznon.


A színésznő teljes neve Kirsten Caroline Dunst, ám gyerekkorában csak Kikinek hívta közvetlen környezete. A kis Kirsten már három éves korától kezdve a kamerák bűvöletében él. Amikor a negyedik születésnapját ünnepelte már több mint hetven reklámfilmes szereplés állt a háta mögött. Később már filmes szerepeket is kapott, dolgozott Woody Allennel, valamint Bruce Willis és Tom Hanks mellett feltűnt a Hiúságok máglyájában. Szülei 1992-ben elváltak, s a színésznő édesanyjával és testvérével együtt Los Angelesbe költözött.

Tizenkét évesen robbant be a filmes köztudatba: az Anne Rice vámpírkrónikájából forgatott Interjú a vámpírral című filmben Claudiát alakította, olyan sztárok mellett, mint Brad Pitt, Tom Cruise és Antonio Banderas. Tehetségére jellemző, hogy munkájáért – tizenkét évesen! – Arany Glóbusz-díjra is jelölték.

Később kisebb szerepet kapott a Vészhelyzet című sorozatban, majd az 1994-es Kisasszonyok című produkcióban játszott – mi mást, mint egy tündéri kislányt. Egy évvel később újabb egy nagynevű színésszel dolgozott együtt. A Jumanji című kalandfilmben Robin Williams mellett mutathatta meg tudását. Az ifjú színésznő bármilyen témájú filmben képes volt a maximumot nyújtani, így az 1996-os, Kurt Vonnegut második világháborús regényét feldolgozó éj anyánk című produkcióban is.

és ha még nem lenne elég egy kislánynak a hollywoodi mozikban való szereplés lehetősége: Kirsten az Anasztázia című rajzfilmben szinkronszínészként is megmutatta oroszlánkörmeit. A filmes szerepek sora is folytatódott. Az Amikor a farok csóválja című szatírában Dustin Hoffmann partnere volt, míg a Tizenöt éves kismamában egy várandós kamaszlány drámáját mutatta be, a kritikusok szerint is igen elmélyült, hiteles játékkal. De sok dicséretet kapott még a Chipkatonákban és Az ördög számtanában nyújtott alakításáért is. 1999-ben Sofia Coppola első önálló rendezésű filmjében az Öngyilkos szüzekben is megmutatta magát.

Az ezredfordulót követően inkább a könnyedebb szerepekből jutott több Kirsten Dunstnak. A Hajrá csajok!, a Kihevered haver és az Őrült és gyönyörű is inkább a romantikus, vagy tinifilmek kategóriájába sorolható, s sokan visszalépésnek érezték ezeket a produkciókat a korábbi fajsúlyosabb alakítások tekintetében. Kirsten azonban tudta, bőven van még ideje a pályán, s hogy már eddigi karrierje során is annyi moziban szerepelt, amennyi más színésznek egész pályafutása során nem adatik meg.

A türelem pedig ez esetben is rózsát termett, Kirsten Dunst lett ugyanis a 2002-es Pókember-mozi egyik főszereplője. S hogy az egykori kislány igazi szépséggé érett, azt bizonyítja, hogy a  Mary Jane Watson szerepéért folytatott küzdelemben olyan nagy neveket sikerült megelőznie, mint Kate Hudson és Mena Suvari. A közönségsikert pedig jól jelzi, hogy a film az év egyik legjobb bevételi statisztikáját produkálta.

A Pókember második része előtt még egy drámai szerepre is vállalkozott. A Lebegésben Morgan Freeman és Billy Bob Thornton partnereként egy kábítószerfüggő lányt alakított. A hálószövő újabb kalandjai után az Egy makulátlan elme örök ragyogásában láthatta a közönség. Pihenésről pedig szó sem lehet a színésznő számára: jövőre kerül a mozikba ugyanis a Pókember 3, de ezen kívül is ellátják munkával a producerek és a rendezők.

Látható, Kirsten Dunst 24 éves korára már együtt dolgozott rengeteg hollywoodi nagysággal, s kipróbálhatta magát különböző témájú és hangulatú filmalkotásokban is. Eddigi szerepei alapján már huszonévesen szinte veteránnak számít a színészszakmában. Tapasztalata és tehetsége miatt a filmkritikusok a jövő nagy színésznőjeként emlegetik, aki akár a legnagyobbakat is elhomályosíthatja majdani munkásságával.

]]>