Akik látták az Avatar című filmet, és megkérdezik tőlük, mi az első dolog, ami a Pandoráról eszükbe jut, minden bizonnyal a Flux Vortex fölötti lebegő hegyeket említik meg elsőként. James Cameron a Halleluja-hegy megalkotásánál a kínai Hunan tartomány fenséges hegycsúcsainak lenyűgöző látványát szerette volna megidézni. A Déli Ég Oszlopait (South Sky Pillars) vagy más néven a Menny és Föld Oszlopait (Heaven and Earth Pillars) a Csangcsiacsie (Zhangjiajie) város elöljárói igyekeznek erre felhívni a turisták figyelmét, ezért nyomban át is keresztelték a látványosságot a film alapján Avatar Halleluja-hegyre (Avatar Hallelujah Mountain).

hallelujah-575

A Xiaoxieng (Hsziaohsziang) Morning News című helyi lap információi szerint egy hollywoodi fényképész még 2008 decemberében egy 4 napos túrán vett részt a Nemzeti Parkban, és az ott készült felvételeit használták fel a Halleluja-hegy megalkotásánál.

A helyi lakosok remélik, hogy a nemzetközi hírekbe való bekerülésükkel sokkal több turistára számíthatnak a február 14-én kezdődő, egy hetes Tavaszi Fesztiválon.

A wulingyuani tájat, és az egyedülálló homokkő-oszlopokat, melyek az egész tartományt híressé tették, 1992-ben az UNESCO a Világörökség részének nyilvánította.

És aztán jött a feketeleves, mégsem tetszett mindenkinek az elképzelés.

A China Daily szerint ugyanis sokan kritizálták a tartomány elöljáróit amiatt, hogy átveszik az amerikai profithajhász szemléletet. Ezért első lépésként rögtön tagadni kezdték, hogy az Avatar ihlette volna az átkeresztelést. Azt elismerték, hogy a Wulingyuani Nemzeti Park oszlopai valóban emlékeztetnek a filmben szereplő természeti képződményre, azonban cáfolták, hogy ennek bármi köze is lenne a módosításhoz. Holott korábban a helyi turisztikai iroda vezetője, Ding Yunyong azt nyilatkozta, hogy a helyi lakosok indítványozták a névváltoztatást, hogy evvel is  felhívják a világ figyelmét a kínai kultúrára és természeti csodáikra. Deng Daoli, a Nemzeti Park munkatársa is kiemelte, szerinte is úgy tűnik, hogy a filmbéli tájat a Déli Ég Oszlopairól mintázták.

Őket azonban most megcáfolta Li Rusheng, az illetékes minisztérium városfejlesztési osztályának helyettes vezetője. Szerinte mindez nem más, mint szenzációkeltés, és a hegyeket nem tervezték és nem is fogják átnevezni. „Mindezt csak arra használták fel, hogy megvédjék a hegyeinket és fejlesszék turisztikai értéküket. Egyáltalán nem azért, hogy feladjuk kulturális gyökereinket egy külföldi filmmel szembeni vak hit miatt” – mondta.

És, hogy legyen még egy kis pikantériája a dolognak: James Cameron cáfolta, hogy a csangcsiacsiei (Zhangjiajie) hegyek ihlették volna meg őt. Elmondása szerint a Halleluja-hegy gondolata valóban Kínából származik, azonban az Anhui tartományban lévő Huangshan-hegy (közismertebb nevén Sárga hegy) látványa ihlette meg őt.

huangshan

]]>