Star Trek vs. Star Wars[/caption] Sosem tudom, hogy sírjak vagy teli pofából röhögjek, amikor a média megpróbálja úgy beállítani a Star Trek és a Star Wars rajongókat, mint akik utálják egymást, meg egymás kedvenc sorozatait, filmjeit. Nyilván vannak ilyenek is, de én személy szerint egy ilyennel se találkoztam még, hála a Tervezőnek. A Starwars.hu egy cikke idézte fel bennem az emlékét annak, amikor a TV2 Claudia showja próbálta a Magyarországon halovány nyomokban meglévő ellentétet meglovagni a kétféle scifis tábor között. A Csillagok Háborúja szerelmesei a Star Treket ajánlották, ezzel a kezdéssel:

Annak ellenére, hogy a média időről-időre megpróbálja egymásnak ugrasztani a Csillagok háborúja és az Űrszekerek rajongóik, a valóságban természetesen nincs kibékíthetetlen ellentét a két tábor között – olyannyira nem, hogy sokan egyaránt hódolnak mindkét univerzum újabb kalandjainak.
Már nem is tudom, hány évvel ezelőtt, talán 2002-2003 környékén történt, amikor a Magyar Star Trek Klub fénykorát élte, hogy a társaság meghívást kapott a Claudia Showba: természetesen a mézesmadzag az volt, hogy ha szerepel a klub a műsorban, akkor a Star Trek, meg maga a klub is tök jó publicitást kap majd, illetve hogy a sci-firől szeretnének velünk beszélgetni. Persze már indításkor is gyanús volt a dolog, aki Claudia / Mónia showba kap meghívást, az legyen felkészülve mindenre. Megtudtuk, hogy a Star Wars klub – minő meglepetés! – egészen hasonló meghívást kapott. Megtudtuk, mert odajöttek rákérdezni, hogy mi nem-e. Innentől kezdve nem volt nehéz összerakni a képet, hogy ezek a szerkesztők bizony arra játszanak, hogy majd jól egymásnak fogunk ugrani a kamerák előtt. Az én esetemben már csak azért sem működött volna a dolog, merthogy mindkét klubnak tagja voltam, egyszerre voltam, és vagyok azóta is a Star Wars és a Star Trek rajongója is, de a TV2 csak mint trekkerről tudott rólam. Úgyhogy odamentünk a felvételre, mindkét klub úgy gondolta, hogy akkor most jól elbeszélgetünk, és megszivatjuk a szerkesztőket. A feladat nagyjából sikerült, a legkomolyabb Star Wars vs. Star Trek összetűzés az egy fénykardpárbaj volt – mint trekker, kénytelen voltam megküzdeni egy Star Wars rajongóval. (Győztem, hiába, a szamuráj ősök vére. :P) A szünetben egy szerkesztő kétségbeesett, „nem-így-beszéltük-meg!”-jellegű felkiáltással bírta díjazni a két klub összmunkáját. Mi csak röhögtünk közben azon, hogy Claudia kisasszony elpityeredett felvétel közben, mert kitört a cipősarka. A magam részéről már csak azért is nevetségesnek tartom az ilyen balhészagú elvárásokat, mert úgy gondolom: akinek van szeme, látja mindkét sorozat értékeit. Ahogy Gene Roddenberry a Star Trek-kel, úgy George Lucas a Star Wars-al is komoly értéket teremtett, picit megváltoztatta a világot, és azon belül is a filmes ipart. Mindketten rajongók millióira gyakoroltak komoly hatást. Mindketten kreáltak egy-egy olyan mesét, amibe könnyű beleszeretni, érdemes őket újranézni százszor is akár – és amely mesék nagyon komoly közösségek születését vonták maguk után világszerte. És ez jó. George Lucas ma 65 éves. Erről egy rövid és humoros videóval szeretnénk megemlékezni, amely 2005-ben készült, az AFI életműdíjának átadásakor – és amelyen William Shatner, az eredeti James T. Kirk kapitány köszönti fel a filmest. Ezzel is jelezve, hogy a Star Trek vs. Star Wars kérdésnek nincs különösebb értelme. Boldog születésnapot, George Lucas! http://www.youtube.com/watch?v=MDIBchVxSmE]]>