Ha Csillagok Háborúja, akkor George Lucas neve jut mindenkinek az eszébe a film készítése kapcsán. Azt is fel szokták emlegetni, hogy az első film bizony nagyon nyögvenyelősen született, folyamatos problémák voltak a forgatással, a forgatókönyvvel, és bizony kevésen múlott, hogy nem elfeledett bukás, hanem világraszóló szenzáció lett belőle. Egy Michhael Kaminski nevű újságíró azonban a mélyére ásott a forgatással kapcsolatos történeteknek, és előbányászott néhány kevéssé ismert tényt: például hogy George Lucas felesége, Marcia Lucas mennyit tett hozzá ahhoz, hogy végül siker válhatott az első Star Wars moziból. Már azelőtt, hogy egyáltalán találkozott volna Lucassal, Marcia tevékeny és sikeres szerkesztő volt – dolgozott Michael Ritchievel és Martin Scorsese-vel is. Miután 1969-ben összeházasodtak, George Lucas bizalmas, belső körének egyik kulcstagja volt – a rendező állandó jelleggel megvitatta vele a különböző filmes elképzeléseit, így Lucas első sikerében, az American Graffiti-ben is komoly szerepe volt. Ahogy később a teljes Star Wars trilógiában és az első Indiana Jones-filmben is. Az 1983-as válásukat követően azonban nagyon ritkán beszéltek, és a Lucasfilm hivatalos feljegyzései sem nagyon árulkodnak róla. Az ezt megelőző interjúk, beszámolók és egyéb sajtóanyagok feldolgozásával azonban összeállhat a kép – ezt a kutatómunkát végezte el Michael Kaminski. A Blastr.com három + egy érdekességet villant fel Marcia Lucas szerepével kapcsolatban.

1. Obi-Wan Kenobi halála

A Halálcsillagról való menekülés után George Lucas egész egyszerűen nem tudott mit kezdeni Obi-Wan karakterével – egész egyszerűen a későbbi történésekben teljesen feleslegessé vált a Jedi-mester. Ezt saját maga ismerte el a Rolling Stone magazinnak adott interjújában – mint mondja, folyamatosan írta és újraírta a forgatókönyvet, de nem klappolt a dolog. Marcia javasolta, hogy a Halálcsillagon öljék meg Kenobit – igaz, neki volt olyan ötlete is, hogy C-3PO-t is le kéne lőni. Ez utóbbi viszont egyáltalán nem tetszett Lucasnak, hiszen a filmnek (és végezetül a hat részes sorozatnak is) a két robot adja meg a keretét. Kenobi halálának ötlete viszont egyre jobban megtetszett Lucasnak, így ez végülis bekerült a forgatókönyvbe.

2. A szerencsepuszi

Mark Hamill egy 2005-ös interjúban jegyezte meg, hogy Marcia Lucas ötlete volt az, hogy Leia adjon egy szerencsepuszit Luke-nak, mielőtt átlendülnek a kötélen a Halálcsillag egyik mély aknája felett. George Lucasnak kétségei voltak, aggasztotta, hogy az elővetítéseken a tesztközönség nevetett a jeleneten. „George, azért nevetnek, mert annyira édes és váratlan” – győzte meg férjét Marcia.

3. A Halálcsillag felrobbantása

A Halálcsillag elleni támadás teljesen másképp nézett ki az eredeti forgatókönyvben – például Luke kétszer repült volna rá a hőelvezető nyílásra, elsőként értelmeszerűen sikertelenül. (A Lucas nevével kiadott, de valójában Alan Dean Foster által írt regényváltozat még az eredeti forgatókönyvön alapul, és itt valóban duplázni kénytelen Luke.) A túlságosan hosszúra nyújtott csatajelenettel az volt a gond, hogy egész egyszerűen a hosszúság miatt nem volt benne elég feszültség. „Ha a közönség nem tapsol, amikor Han Solo az utolsó pillanatban megérkezik a Millenium Falconnal, amikor Darth Vader Luke-ot üldözik, akkor a jelenet nem működik” – mondta Marcia. A felvételeket tehát gyakorlatilag a nulláról vágták újra, és így valóban egy olyan csatajelenetet sikerült összehozni, ami bevonult a filmtörténelembe.

+1 – Az elveszett Frigyláda fosztogatói

Marcia Lucas természetesen az Indiana Jones első epizódja kapcsán is letette a névjegyét – egészen konkrétan a film lezárása kapcsán javasolt változtatást. Dale Pollock Skywalking: The Life and Films of George Lucas című munkájában emeli ki, hogy az eredeti tervek szerint Mariont nem láttuk volna a zárójelenetben – a nő minden bizonnyal a szigeten ragadhatott egy tengeralattjáróval meg egy adag szétolvadt nácival. Marcia Lucas halálos csendben nézte végig az első vágást, majd közölte, hogy semmi érzelmi feloldás nincs a zárójelenetben – mert a Marion egész egyszerűen hiányzik. Spielberg újravette a jelenetet, így az első Indy-film úgy ér véget, ahogy végül megismerhette a világ. Forrás: Blastr.com]]>