Odegnál Róbert, akit az Átjáró Nap: 2. Magyar Képregényfesztiválon Alfabéta díjjal jutalmazott a képregényes szakma a Rév – A hívó című sci-fi témájú, elegáns kiállású képregényéért, hirtelen az SF-társadalom figyelmének a középpontjába került, miután április közepén az European SF Society ülésésén 2006 Legjobb Művésze címet adták neki.


A most már két rangos díjjal is büszkélkedhető Odegnál Róbert szerényen fogadta a díjakat. Az SFportal.hu kérésére feltárta a Rév – A hívó technikai kulisszatitkait, hogyan is formálódott ki, készült el az első rész.

A fantasztikus és krimi elemeket is tartalmazó képregény főszereplője egy a jövő képeit értelmezni képtelen látnok. A történet a tervek szerint három részes lesz, ennek a trilógiának az első darabja a Rév – A hívó címet viselő album. érdekesség, hogy a rajzoló más munkái mellett, mintegy hobbiként hozta létre a képregényt.

Odegnál Róbert a képanyag készítésének fázisait a mellékelt képeken illusztrálja. A rajzok készítése természetesen a hátterek kialakításával kezdődött. Ezeket háromdimenziós modellezőprogramok segítségével hozta létre a szerző. Később erre különböző rajzolt textúrák is rávetítésre kerülhettek. Az így kialakított terekbe lehetett beletenni a szereplők figuráit.
Az alakok többféle technikával készülhettek: akár számítógépes festőprogramokkal, akár gyurmából készült bábok átfestésével. A szerző a figurák és az objektumok végső formájának kialakításához is felhasználta a számítógép segítségét. Meglátása szerint egy jó grafikai program főleg olyan tárgyak megalkotásánál nagy segítség, ami több oldalon is szerepel, más-más nézetből. Természetesen ilyenkor ezt is részletesen ki kell dolgozni, a tökéletes hatás érdekében – mondja Odegnál Róbert. A rajzoló szerint nem kell idegenkedni a számítógép használatától képregénykészítés közben, hiszen az csak a még tökéletesebb végeredmény elérésében segít.

Egyes hasznos grafikai számítógépes programokat a Nyócker című film készítőinek köszönhetően ismert meg az alkotó (ezen munkában egyébként a hátterek rajzolásában vett részt), bár – mint mondta – ezek tudatos kezelését nem volt egyszerű elsajátítani – több hónapot is igénybe vett a tanulás.

A Hívó című képregény egyes rajzai a számítógépes behatásnak köszönhetően túl sterilek lettek. Ezt egy jó karcos felületnek a képre dolgozásával lehet megszüntetni – mutatja be az eljárást képek segítségével a rajzoló. A karcosítást követően már nem olyan művi az oldalak látványa, nem szakértő szem is észlelheti a különbséget.

A képregény szövegeivel kapcsolatban a szerző kijelentette: itt is el akart térni a trendektől, így nem a megszokott képregény-betűtípusokat alkalmazta a dialógusok beírásakor, hanem válogatott az általa érdekesnek talált betűkészletekből. Kérdésre válaszolva Odegnál Róbert elmondta, mivel ő hozta létre A hívót így biztosan akadnak olyan dolgok, melyeket a saját életélményeiből dolgozott bele a történetbe, hiszen minden alkotó műveire hatással vannak a rajzolóval történtek. Ezen kívül elhangzott az is, remélhetőleg idén megjelenhet a Rév – A hívó folytatása is, mely ugyanolyan technikák felhasználásával készül mint elődje. A második rész egyébként hosszabb lesz, mint az előző, és a kétharmad része már készen van, ez nagyjából 35 oldalt jelent – mondja Odegnál Róbert. – A történet új szereplői többek között: az Arany Dimenzió R.T., a rév és a révész. Nyár végén remélem már nyomdakész állapotban lesz az anyag, és ősszel kikerül a boltokba. Most lássunk pár oldalt a második rész elejéből: A harmadik, befejező részt pedig 2007. októberében szeretnék kiadni. Kapcsolódó anyagok:
Szalai-Kocsis Tamás és Odegnál Róbert díjat kapott az Euroconon
Odegnál Róbert interjú 
Alfabéta díjasok – Odegnál, Fekete, Marabu Kapcsolódó fórumok:
Odegnál Róber: A hívó

]]>