Sziriusz, Az idő ablakai, Meteo. A vetítést követően Varga Zoltán (az ELTE filmtörténet szakának tanára) tart előadást a magyar sci-firől. Alább a filmekről közlünk rövid ismertetőt.
11:00 Hamza D. Ákos: Szíriusz (1942)
magyar játékfilm, 98 perc, 1942 Történet: Sergius, a valaha nagy tudású, de lassan rögeszméibe merül? professzor feltalál egy olyan gépet, amelynek sebessége gyorsabb a Föld forgásánál és így vissza tud repülni a múltba. Leányát és vagyonát annak ígéri, aki bele mer ülni ebbe a gépbe. A kalandvágyó Tibor Ákos gróf vállalkozik erre, így különös kalandokat él át a 18. századi osztrák-magyar világban, és beleszeret a gyönyör? velencei énekesnőbe, Rosinába. (forrás: port.hu) szereplő(k): Szilassy László (Tibor Ákos gróf), Karády Katalin (Rosina Beppo/Róza), Baló Elemér (Sergius professzor), Déry Sári (Párkányi Kata), Rajczy Lajos (Tibor Gergely gróf), Hidassy Sándor (Gvadányi), Turáni C. Endre (Keunitz gróf)
író: Herczeg Ferenc
forgatókönyvíró: Rákóczi Péter
zeneszerző: Polgár Tibor
rendező: Hamza D. Ákos Az 1903-ban született fest?művész-filmrendező Hamza D. Ákos Párizsban tanult ösztöndíjjal, első önálló kiállítására 1929-ben került sor. Ezután René Clair mellett tanulta meg a filmrendezést és a filmkészítés technikáját. 1936-os hazatérése után a Hunnia filmgyárban dolgozott, majd két év múlva önálló filmvállalatot alapított. Producerkedett és játékfilmeket rendezett (többek között: Szíriusz [1942], Külvárosi őrszoba [1942], Egy szoknya-egy nadrág [1943], Ez történt Budapesten [1944]). A háború után a MAFIRT gyártási igazgatója lett, de 1949-ben Olaszországba költözött, majd 1953-ban Brazíliába, ahol leginkább festészettel foglalkozott. A Sao Paulo-i Resurrectio szabadkőműves páholy főmesterévé választották 1961-ben. 1989-ben hazatelepült a Jászságba. 1993-ban halt meg.
13:30 Fejér Tamás: Az idő ablakai (1969)
magyar játékfilm, színes, 92 perc, 1969 Történet: A 3. évezredben minden életet elpusztított a földön a kvarkháború, csak öten élték túl, akiket különböző időpontokban hibernáltak. A föld mélyén szunnyadó erők életre keltik őket, és mindnyájan a felszínre akarnak jutni, kivéve Sinist, aki ledobatta a kvarkbombát. Sinis Évát akarja, aki egy felelősen gondolkodó atomtudós szerelme volt, de a nő nem lesz az övé, ezért a férfi megöli. Maguy belehal a sugárbetegségbe, csak Beryllnek és Avram Belaskonak, a kvarkelmélet egyik kidolgozójának van esélye egy új életre a Földön. (forrás: filmtortenet.hu) szereplő(k): Gábor Miklós, Beata Tyszkiewicz, Szemes Mari, Ivan Andonov, Kertész Péter, Krystyna Mikolajewska, Pálos Zsuzsa, Heidemarie Wenzel, Molnár Piroska, Darvas Iván
forgatókönyvíró: Kuczka Péter, Fejér Tamás
zeneszerző: Gyulai Gaál János
rendező: Fejér Tamás Fejér Tamás 1920-ban született Pécsett. Még diák volt, amikor 1937-ben A nő és a gép című amat?rfilmjével Párizsban második díjat nyert. 1938-tól gyakornok, majd rendező a Hunnia Filmgyárban. A második világháború után a Színház- és Filmművészeti Főiskola tanára és az Országos Filmhivatal keskeny- és kisfilmosztályának előadója volt. ő készítette el a  felszabadulás utáni első magyar szinkront 1948-ban. 1949-től két évig ismét a Hunniában dolgozott, majd rendezőasszisztens volt. 1958-ban rendezte első nagyjátékfilmjét, a Fekete István regényéből készült Bogáncsot. Legnagyobb sikerét A Tenkes kapitánya (1964) című televíziós sorozattal aratta, melynek két részes mozifilmes változatát is elkészítette. ő forgatta az első magyar tudományos-fantasztikus filmet, Az idő ablakait. 1974-től 1980-ig a Mafilm rendezői osztályának vezetője volt.
15:15 Monory Mész András: Meteo (1989)
Magyar játékfilm, 98 perc, 1989
]]>