Liptai Claudia is úgy érezte, hogy lehet műsort csinálni a Star Trek és a Star Wars rajongók vélt ellenségeskedéseiről. És bár lehet, hogy vannak elvakult rajongói mindkét franchisenak, akik valami okból ki nem állhatják a másik sorozat kedvelőit, azért ez koránt sem általános dolog. Egy éve Walter Koenig azt nyilatkozta, hogy:

George Lucas látta a Star Trek hatását a közönségen, és ez is inspirálta őt a Star Wars elkészítésében. Ugyanakkor a Star Wars vitathatatlan sikere elgondolkodtatta a Paramount akkori illetékeseit is, akik szintén szerettek volna egy hasonlóan népszerű sorozatot… és ekkor emlékeztek vissza a Star Trekre. Ez pedig lehetőséget adott arra, hogy feltámasszák Gene Roddenberry világát is.
Hogy ez mennyire így volt, azt most maga George Lucas erősítette meg. Az Egyesült Államokban holnap jelenik meg a Trek Nation című dokumentumfilm, melyet Gene Roddenberry fia, Rod Roddenberry készített: a ebben egy személyes utazásra indul, hogy felfedezze, milyen hatással is volt a világra apja legendás sorozata. A bónusz anyagok között fog szerepelni egy interjú a Star Wars megalkotójával is, aki kerek perec kijelenti:
A Star Trek puhította meg a szórakoztatóipart, így eljöhetett a Star Wars is, és a vállára állhatott. […] A stúdiók nem értették, azt kérdezgették, mi ez? De volt egy rajongótábor – főleg a Star Trek rajongók -, akik értették a scifit, értették a vizuális sci-fit, és készen álltak valami olyasmira, mint amilyen a Star Wars volt.
Bármennyire is népszerűek a Star Trek vs. Star Wars kérdések, akár a rajongók, akár a bulvármédia körében, úgy tűnik, maguk az alkotók is elismerik: a két franchise sorsa bizony nem független egymástól. Videó: http://herocomplex.latimes.com/movies/george-lucas-star-wars-stood-on-the-shoulders-of-star-trek/]]>