questor1Gene Roddenberry nevét azt hiszem, nem szükséges bemutatni a science-fiction rajongóknak. Azt azonban sokan nem tudják róla,  hogy a fejéből nem csak a Star Trek ötlete pattant ki. Mielőtt elkötelezte magát a science-fiction iránt, leginkább krimisorozatok és filmek írója és producere volt (The Lieutenant, Police Story – DeForest Kelley-vel és Grace Lee Whitney-vel a főszerepben). 1991-es halála után az ő jegyzetei alapján készült a Bolygó neve: Föld (Earth: Final Conflict) és az Andromeda című sci-fi széria is (utóbbi a Herculesként is ismert Kevin Sorbó főszereplésével). Szellemi örökségének és hagyatékának birtokosa, a fia, Rod Roddenberry bejelentette, hogy sorozatot szeretne készíteni édesapja Hugo-díjra jelölt tévéfilmjéből, a The Questor Tapes-ből.

A sztori

Egy Dr. Emil Vaslovik nevű tudós a Questor Projekten dolgozik, aminek a célja egy emberfeletti képességekkel rendelkező android kifejlesztése. A világ legjobb tudósai dolgoznak együtt vele, azonban ők csak Vaslovik instrukcióit követik, a szerkezet működését nem értik. Mikor a doktor rejtélyes körülmények között eltűnik, a tudóscsoport megpróbálja feltörni az android programozását, azonban nem járnak sikerrel, mi több, kitörlik az android memóriájának nagy részét. Megpróbálják ekkor felülírni a programot, azonban evvel sem érnek el semmit. Avval azonban nem számolnak, hogy az android magához tér, és arra kényszeríti alkotója egyetlen munkatársát, Jerry Robinsont, hogy tartson vele. A magát a Questor Projektnek nevező androidot (és részleges memóriáját) egyetlen cél vezérli: megtalálni Vaslovikot. Ezt azonban nem nézi jó szemmel a projekt vezetője, az őket üldöző Geoffrey Darro.

A film eredetileg egy sorozat pilotja lett volna, az első 13 részre megrendelés is érkezett. Roddenberry azonban összeveszett a Universal és az NBC vezetőivel, így végül a sorozat a fiókban landolt.

A szereplők

foxworthA főszerepben, Questorként Robert Foxworth volt látható. Az 1941-ben született színész igen hosszú televíziós és filmes pályafutást tudhat maga mögött. Főszereplője volt a Falcon Crest című sorozatnak, sőt, a Dallasban Jockey (J.R.) szerepét eredetileg neki szánták, azonban ő nem fogadta el. Szerepelt az Omen II: Damien című filmben, illetve pályafutása szinte minden évtizedében valamilyen sci-fi sorozatban is feltűnt. Így ismerős a Star Trek (Deep Space Nine és Enterprise), valamint a Babylon 5 rajongóknak is. Ő a Racsni nevű autobot hangja az új Transformers-filmekben

Jerry Robinsont Mike Farrell keltette életre. A színészt a magyar nézők főként tévésorozatokban láthatták. A M*A*S*H-ben B.J. Hunnicut századost, a Providence-ben az állatorvos Hansen doktort, a Született feleségekben pedig Milton Langet alakította. Hangi adottságait rajzfilmekben kamatoztatja rendszeresen, ő Jonathan Kent (Superman nevelőapja) szinte állandó hangja.

Geoffrey Darro szerepében a 2005-ben elhunyt John Vernon, a 60-70-es évek tévésztárja tűnt fel. A kanadai születésű színész olyan kiváló rendezőkkel dolgozhatott együtt pályafutása során, mint Alfred Hitchcock, George Cukor vagy Clint Eastwood (a Piszkos Harry című filmben a polgármestert játszotta). Magyarországon a 90-es évek közepén készült Acapulco Akciócsoport című kevésbé színvonalas produkció Mr. Smith-szeként is látható volt. Vernon egyébként igen jellegzetes, mély, parancsoló hanggal rendelkezett, amit előszeretettel használt különböző rajzfilmsorozatok szinkronizálásakor (Spiderman, Hulk, Fantastic Four, Batman). Ő Kate Vernon színésznő édesapja, aki nem más, mint a Battlestar Galactica Ellen Tigh-ja

A pilot epizódban szerepelt még a Star Trekből ismert Majel Barrett (Roddenberry felesége, Chapel nővér) és Walter Koenig (Chekov) is.

A sorozat vezető írójának és producerének Tim Mineart szemelték ki, aki olyan sorozatokban működött közre, mint az X-akták, az Angel, a Firefly és a Dollhouse. A széria a Roddenberry Productions és az Imagine Entertainment égisze alatt fog futni. Utóbbi cég olyan, sokszoros díjnyertes sorozatokat készített, mint a Végtelen szerelmesei – Az Apollo Program (From the Earth to the Moon), a Shark, a Friday Night Lights és a 24. Rod Roddenberry nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy a sorozat túlnőjön a Star Trek népszerűségén. Édesapja szerint ez volt az egyetlen olyan munkája, amiben meg van erre a lehetőség.

]]>