Ha azt a szót halljuk, hogy piramis, rögtön Egyiptomra gondolunk, és csak másodikként jutnak eszünkbe a Latin-Amerikai piramisok, azt pedig kevesen tudják, hogy Kínában is találhatók ilyen ősi épületek. Eddig úgy tűnt, csak Ausztrália és Európa mentes ezen építményektől, ám tavaly felröppent a hír, hogy Boszniában megtalálták az első európai piramist.


Semir Osmanagic A Hustonban élő negyvenöt éves Semir Osmanagic – akit a The Washington Post amatőr archeológusként aposztrofál –, már tizenöt éve foglalkozott a világ minden táján fellehető piramisokkal, amikor egy otthoni látogatása alkalmával 2005. áprilisában Senad Hodovictól, a helyi történeti múzeum igazgatójától hallott a különös alakú hegyről.

A Szarajevótól 30 km-re északra, Visoko város közelében lévő Visocica hegyről van szó. A helyiek a hegyet alakja után eddig is „piramis”-nak nevezték, így nem volt nehéz felkelteni a kutató érdeklődését, aki rögtön el is határozta, hogy feltárja ezt a rejtélyes területet. Visoko környékén egyébként is rendkívül gazdag régészeti leletgyűjteményt állítottak össze német kutatók, és már 7000 éves emberi településekre is bukkantak ezen a vidéken. A feltárást könnyítendő létrehozták az „Archeológiai park: Boszniai Nap Piramisok” nevű magánalapítványt, melynek geofizikusai a legmodernebb technológiával vizsgálják a területet.

Az eredmények azt mutatják, hogy a feltételezett piramis falai a négy égtáj felé vannak beállítva, csakúgy, mint a világ más tájain található piramisoknál, a próbaásatásoknál pedig a felszín alatt 17 darab homokkőből faragott lépcsőfokot találtak. A műholdas megfigyelések és a hőtérképek alapján valószínűsíthető, hogy emberkéz alkotásáról van szó. „Ez határozottan nem természetes képződmény” – állítja Nadja Nukic geológus a Bosnia News szerint. Semir Osmanagic feltevése az, hogy az őslakosok a már jelen lévő hegyet formázták meg, és a külsejét „primitív betonnal” vonták be, így hozva létre a monumentális építményt.

A legutóbbi hírek szerint egy alagutat, vagy folyosót is találtak, melyen kb. 3,8 km-t haladtak előre, amikor az elágazott. A kutatók szerint feltehető, hogy a közelben lévő két másik hegy alatt is piramis rejtőzik, azokhoz vezethetnek a folyosók. El is nevezték őket Nap Piramisnak, Hold Piramisnak, és Sárkány Piramisnak.

A kormeghatározással bajban vagyunk, ugyanis a források egy része arról beszél, hogy a piramis 12000 évvel ezelőtt készült, más részük szerint pedig alig 2000 éves, ezért amíg az ásatások és kutatások nem bizonyítják határozottan a piramis valódiságát, nem jelenthetünk ki semmi biztosat ez ügyben.

„A mexikói, perui és egyiptomi piramisok felvetnek néhány kérdést. Kik építették a piramisokat, és hogyan, hol volt mindennek a kezdete, melyik piramis a ’piramisok őse’? Ki merem jelenteni, pontosan a Boszniai Nap Piramis az első számú pályázó a ’piramisok őse’ megnevezésre” – olvashatjuk a Bosnia News-ban Semir Osmanagic gondolatait.

Az ásatások a napokban, 2006. április végén kezdődnek meg, és előreláthatólag fél évig fognak tartani, de a kutatók az első három héttől már jelentős eredményeket várnak. A fenti merész kijelentése ellenére Semir Osmanagic is óva int attól, hogy elhiggyük a megérzéseit, állításainak igazolását ő is a tudomány eszközeitől várja. Kapcsolódó anyagok:
Történelmi rejtélyek: a Voynich-kézirat
A Mitchell-Hedges-féle kristálykoponya
A kristálykoponyák rejtélye
Egy afrikai nép titka – a Szíriusz-rejtély 
A régészet rejtélyei: ókori számítógép Kapcsolódó fórumok:
Daniken elméletei / fantazmagóriái
Volt-e egy előző civilizáció? Avagy az elveszett múlt!
Metafizika, ezotéria, alkalmazott tudomány

]]>