Jövő szeptemberben kerül megrendezésre az Eurocon – immáron a 29.alkalommal. A 2005-ös, glasgow-i rendezvényen úgy döntöttek aküldöttek, hogy Dánia adjon otthon a 2007-es összejövetelnek – aszervezők hírlevélben számoltak be arról, mire is számíthatunk. AnneMcCaffrey és Stephen Baxter biztosan ott lesznek.

Koppenhágába várják Európa sci-fi rajongóit 2007. szeptember 21-23 között, az aktuális Euroconra, az Európai Science-Fiction Társaság (ESFS) rendes évi találkozójára a műfaj dán szerelmesei. Jelenleg négy név ismert a díszvendégek várható listájáról – Anne McCaffrey, Stephen Baxter, Zoran Zivkovic írók és Dave Hardy grafikus jelezték biztosra részvételüket. Ahogy ez lenni szokott, hagyományosabb színpadi kérdezz-felelek keretében is lehet velük találkozni, vagy épp kötetlenebb keretek között – kávéházi beszélgetésen, vagy épp csak úgy, egy barátságos sörözőben.

A fenti négy "Guest of Honor" mellett lesz a rendezvényen egy "Ghost of Honor" is: Stanislaw Lem emlékére több különböző programot is fognak szentelni a neves szerző munkásságának. A tervek szerint a convention nyitónapjára meg fog jelenni (sajnos csak dán nyelven) egy antológia is, ami a díszvendégek írásaiból ad ízelítő válogatást, Dave Hardy grafikájával körítve. Úgy tűnik, hogy a dán szervezők kijevi kollégáiknál jobban oda akarnak figyelni arra, hogy több angol nyelvű program legyen – az idei évben ugyanis az ukrán / orosz nyelvű előadások finoman szólva is jelentős túlsúlyban voltak. Igazi kuriózumnak ígérkezik a Himmelskibet (The Sky Ship – Az égi hajó) című film bemutatása: az 1917-es dán alkotás ugyanis nagy valószínűséggel a világ első egész estés sf mozija. A szeptember 21-23 között tartandó Eurocon jegyárai igen kedvezőek – január 1-ig fizetve 15€ (~3800 Ft), január 1 és augusztus 1 között pedig 22,50€ (~5700 Ft).

Az Eurocon története

Első alkalommal 1972 nyarán rendezték meg Triesztben, Olaszországban, ekkor alakult meg a European Science-Fiction Society is. Kezdetben két évente ismételték meg a találkozót, majd évi gyakoriságra váltottak. Minden Eurocon fontos momentuma az ESFS közgyűlése, melyen minden ország két-két küldöttel vesz részt – ennek során dől el többek közt, hogy két évvel később ki rendezheti meg az Eurocont. 1988-ban Budapesten is tartottak Eurocont, akkor Erich von Daniken volt a díszvendég.

Kapcsolód anyagok:

Szalai-Kocsis Tamás és Odegnál Róbert díjat nyert az Euroconon

Worldcon és Eurocon 2005 élménybeszámoló – 1. rész

Worldcon és Eurocon 2005 élménybeszámoló – 2. rész

Worldcon és Eurocon 2005 élménybeszámoló – 3. rész

Eurocon 2006. élménybeszámoló – 1. rész

Eurocon 2006. élménybeszámoló – 2. rész

]]>