A NASA ismét olyan marsszondát tervez, amely nagy sebességgel becsapódva a felszín alá fúrja magát. Az ütközést azonban most olyan energikusra tervezik, hogy az űreszköz nem is fogja túlélni.

A Deep Impact-szonda sikerét követően a NASA szakemberei hasonló űreszközt terveznek a Mars bolygó vizsgálatára is. A Deep Impact két szondából állt: egy keringő, pontosabban az üstökösmag mellett elrepülő, és egy becsapódó egységből. Utóbbi nagy sebességgel a magnak ütközött, és egy krátert robbantott a felszínén. Az ekkor kirepülő anyagok vizsgálatával fontos ismereteket szereztünk az üstökös magjának szerkezetéről és összetételéről.

Hasonló módszerrel, ha csak korlátozott mértékben is, de a Mars felszíne alá is bepillanthatunk. A tervek szerint a lövedék fékezés nélkül ütközne a vörös bolygó felszínének, és egy friss krátert hozna létre rajta, akárcsak az űrből érkező, természetes eredetű meteoritok. A THOR névre keresztelt misszió keretében egy kb. 230 kg-os réz lövedéket vezetnének nagy sebességgel a vörös bolygónak. A robbanáskor keletkezett kráter elméletileg bepillantást nyújthat a felszín alatti régiókba.

A THOR-szonda neve egy mozaikszó, amely a Tracing Habitability, Organics and Resources kifejezésből áll össze.

Az [origo] cikke

]]>