Új hónap, újabb SFportal Meetup – ami ráadásul most ünnepli egy éves születésnapját a Tündérgyárban. A szokásos négy előadást követően lesz egy meglepetés, egy torta, valamint zenés buli és egy másik teremben filmvetítés is. Az előadásokat két „veterán”, és két újonc meghívottunk tartja. Dworkyll korábban az e-bookokról beszélt, most a sci-fi military vonulatát mutatja be; Körtesi Gáspár a virtuális valóságokról tartott korábban előadást, most egy 40 éves angol legendáról, a Doctor Who-ról fog beszélni. Szemes Balázs fogja most az e-book vonalat továbbfűzni, bemutatva a nyilvánvalón túli különbségeket az elektronikus és a papírkönyvek között. És hogy az SF filmek területén Magyarországon is történnek dolgok, arról pedig Fonyódi Tibor beszél a Géniusz című minisorozat kapcsán. (Részletek a Tovább után.) A meglepetést és a tortát követően az Amikor megállt a Föld eredeti, 1951-es változatát vetítjük, míg a kávézó részben indulhat a party. Időpont: április 8., csütörtök 19:00 Helyszín: Tündérgyár Tűzoltó u. 22. (a Trafó mellett, a Corvin mozitól néhány percre)

A BELÉPÉS INGYENES!

Akinek heti egy buli nem elég, annak ajánljuk a technológiai fókuszú Budapest Newtech Meetupot, ami szerdán, egy nappal az SFportal Meetup előtt lesz a Dürer kertben: http://newtech.meetup.com/42/ Az űrhajózás iránt érdeklődőket pedig a Yuri’s Night várja a Fonóban április 12-én: http://www.facebook.com/event.php?eid=112608025431401

Szemes Balázs – Mi a különbség az e-book és a papírkönyv között?

Míg az idei év végére azt jósolják, hogy a digitálisan értékesített zene aránya utolérheti a hagyományosan, hordozón értékesített zenéét az Egyesült Államokban, az ekönyvek területén ez a folyamat még csak épp hogy megjelent. Az ekönyvek és a papírkönyvek közötti különbséget leginkább a műszaki, jogi és gazdasági eltérések felvillantásával lehet érzékeltetni, megpróbálva elvonatkoztatni attól, hogy éppen felhasználói, szerzői vagy gazdasági szereplői sapka van-e valakin, nem elfeledkezve a szellemi tartalmak közötti konvergenciáról sem.

Körtesi Gáspár – Hogy lehet egy sci-fi sorozatot 40 évig húzni?

Valamit nagyon kell tudnia egy scifi sorozatnak ahhoz, hogy annak ellenére, hogy az űrhajója egy telefonfülke, a főgonosza egy botmixerrel és  wc-pumpával felszerelet gyilkológép, akit lépcsőzéssel lehet legyőzni, a főszereplőjét pedig folyamatosan más színészek egymásra alig hasonlító karakterekként játszák, mégis több mint negyven éve (kevés kihagyással) folyamatosan fusson. Pár nappal a tizenegyedik Doktor bemutatkozórésze után verbunkos előadás arról, hogy végiggondold, eddig hogyhogy nem nézted, hiszen valóban ez a legjobb sorozat a szeletelt kenyér feltalálása óta.

Dworkyll – Bevonul a sci-fi (military SF)

A sci-fiben egyaránt megjelent az igazsagos második világháború es az igazságtalan Vietnam. A zsánernek évtizedei voltak feloldani a problemákat, es Dworkyll szerint Scalzi Old Mans War trilógiájában végül sikerült a feladat.

Fonyódi Tibor – Stockbauer a képernyőn?

A magyar tévéfilmgyártás merész álma volt egy misztikus-időutazásos minisorozat Géniusz címen, Alföldi Róbert, Tenki Réka, László Zsolt, Stohl András főszereplésével. Az m1-en vetített három részes sorozatról – és egy lehetséges mozifilmről – beszél a forgatókönyvíró, Fonyódi Tibor, akit az SF olvasótábora a Mysterious Universe írójaként, Harrison Fawcett néven is ismerhet. Időpont: április 8., csütörtök 19:00 Helyszín: Tündérgyár Tűzoltó u. 22. (a Trafó mellett, a Corvin mozitól néhány percre) SFportal Meetup – Tündérgyár nagyobb térképen való megjelenítése]]>