A NASA asztalán heverő javaslat szerint negyed tonnás rézgombócot kellene az űrből a Marsra dobni, hogy a becsapódás során kivetődő anyagon lehessen tanulmányozni a bolygó felszínét.
A THOR küldetés azt igyekezne kideríteni, hogy helyesek azok a modellek, amelyek szerint a vörös bolygó forgástengelyének iránya 50 000 évenként jelentősen megváltozik, amely klímaváltozásokat okoz a felszínen.

A Marsra küldött robotok eddig a bolygó egyenlítői térségeiben működtek. A következő misszió, a Phoenix 2008-ban száll le az északi-sarkán. Eddig még nem jártak szondák a középső szélességi körökön, ahol vízmosás- és gleccserszerű képződmények nagy mennyiségű tiszta jég jelenlétére utalnak.

Az Arizonai Állami Egyetem, Phil Christensen vezette kutatócsoportja közvetlenül kutatna jég után. Tervük, a THOR alapötlete, hogy egy megfigyelő űrhajót küldenének a Marshoz, amely pályára állás előtt egy 230 kilogramm tömegű golyóbist lökne a bolygóra az egyenlítőtől északra vagy délre, a 40 szélességi fok irányába.

A valószínűleg rézből készült golyóbis másodpercenként 4 kilométeres sebességgel csapódna a felszínbe, amelynek hatására körülbelül tíz méter mély kráter keletkezne. A Mars körül keringő űrhajó figyelné az eseményt, és spektrométerrel elemezné a feltáruló talajt.

Az Index cikke Tudománnyal foglalkozó fórumok az SFportalon

]]>