Hazánkban elsőként sikerrel állított elő testi sejtből klónozott állatot egy gödöllői tudóscsoport – jelentette be Dinnyés András professzor, a kutatócsoport vezetője. Az egeret Klonillának nevezték el. Két év múlva, ha minden terv szerint megy, lesz már magyar klónozott nyúl is.

A Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutató Központ csoportvezetője a sajtó képviselőinek elmondta, hogy három éve dolgoznak a feladaton egy húsz fős teammel. A kutatásokhoz a támogatást a Wellcome Trusttól, valamint hazai OTKA és NKTH-tól származó pályázati támogatásból szerezték.

A kutatások eredményeként, a petesejt magját egy másik egyed petesejtje körül található, úgynevezett kumulusz sejtjből származó sejtmaggal helyettesítve új egér született, amelyet "Klonilla" névre kereszteltek. Ez az eredmény a professzor elmondása szerint fontos lépés a mesterséges úton, sorozatban "gyártható" transzgenikus egerek, nyulak és más állatfajok előállítása technológiai rendszerének kimunkálására, amely nagy segítségül szolgálhat az orvostudománynak a különféle betegségek gyógyítása érdekében végzett kutatómunkához.

A kísérleti alanyként felhasznált klónozott állatok sokaságánál egy-egy gén célzott megváltoztatásával a kutatók közelebb kerülhetnek a különféle betegségeket kiváltó genetikai okok jobb megértéséhez – ismertette Dinnyés András a lehetséges pozitívumokat. Azt is hozzátette, hogy ember reprodukciós klónozását hazánkban és világszerte a törvény tiltja. Ez azért is van, mert az etikai megfontolások mellett a tudomány mai állása szerint az ilyen módon születendő csecsemők többsége torzan jönne a világra, ennek elősegítése pedig felelőtlenség lenne.

A jövőt illetően a gödöllői intézet kutatócsoportja tervbe vette, hogy 2008-ig klónozott nyulat is előállít. A továbbiakban talán majd patkány, sertés, vagy szarvasmarha klónozására is kiterjed majd a tudományos munka, és a klónozás a veszélyeztetett fajok megmentésében is szerepet játszhat.

 

]]>