avatar_ver5Bemutatása óta az Avatart nem csak filmtörténeti és technológiai mérföldkőként tartják számon, már-már társadalmi jelenséggé nőtte ki magát. Neveztek el róla betegséget (Avatar-szindróma), mivel pszichológusok szerint a filmben látott tökéletes természeti összhang akkora kontrasztban van a mi világunkkal, hogy öngyilkosságra (is) sarkallhatja a fiatalokat. Foglalkozott a filmmel a Vatikán is, XVI. Benedek pápa szerint helytelen a természetet egyfajta istenségként beállítani. Ugyanakkor Barack Obama elnök a minap az év filmjének, személyes kedvencének nevezte. Már-már csak egy dolog hiányzott… eddig. Sokak szerint (ahogyan korábban én is ezt fejtegettem) a sztori és a forgatókönyv talán a film leggyengébb pontja, ám ez is James Cameron géniuszát dicséri, hogy az egyszerűből is tudott összetettet és csodálatosat csinálni. Most éppen ez keverheti bajba a rendezőt: plagizálással vádolták meg.

Cameronnak nem ez az első ilyen ügye. A Terminátor bemutatása után nem más perelte be, mint Harlan Ellison, az írói jogvédelem élharcosa. Szerinte Cameron az ő ötleteit is felhasználta a forgatókönyv megírásához, konkrétan a Végtelen határok (The Outer Limits) című sorozathoz írt két forgatókönyvét (Soldiers és Demon With a Glass Hand) és az I Have No Mouth and I Must Scream című novelláját vette alapul. Utóbbiban Ellison tulajdonképpen lefekteti Cameron Skynetjének alapjait. Ez a három történtet gyakorlatilag a Terminátor koncepciójának felét fedi le. Cameron peren kívül megegyezett vele egy bizonyos, titokban tartott összeg és Ellison végefőcímben való feltüntetése fejében.

[caption id="attachment_5692" align="alignleft" width="186" caption="Borisz Sztrugackij"]strugatsky[/caption]

Most a legendás orosz fantasy sci-fi író, Borisz Szrugackij vádolta meg Cameront, aki szerinte átvette a néhai testvérével, Arkagyijjal közös regényciklusuk, a Delelő univerzum (Noon Universe) kulcsmozzanatait. Orosz filmrajongók hívták fel a szerző figyelmét, aki még nem látta a filmet. Sztrugackijt leginkább az bántja, hogy Cameron még a nevek megváltoztatásával sem foglalkozott. Mindkét mű helyszíne a Pandora, igaz, az orosz változatban ez egy üdülőhely. A Sztrugackij-testvérek kék, kutyaszerű (ellentétben az Avatar inkább macskákra emlékeztető) teremtményeit nave-nak hívják (Cameronnál ez na’vi). Igaz, az ő Pandorájukon két őshonos faj él, szemben Cameron Pandorájával, ahol csak egy.

Sztrugackij ugyanakkor cáfolta azokat a híreket, melyek szerint pert fog indítani Cameron ellen. Bár a filmet valószínűleg nem fogja megnézni, azt mondta, „ennek ellenére érdekes lenne látni, hogy mit kezdtek Hollywoodban az ötletünkkel”. Cameron természetesen tagadja a vádat, nem győzi hangsúlyozni, hogy a sztorin 1994-ben kezdett dolgozni, és nem vett át semmit sem a Sztrugackij-testvérektől.

(Bezzeg Brandon Hackett nem ugrál, mert tőle megvásárolta a rendező az Erdőhold felhasználási jogát – a szerk. :D)

]]>