Wolverine karmaival át tudja-e vágni Amerika kapitány pajzsát? És ha már itt tartunk, Tony Stark miért nem adamantiumból vagy vibraniumból gyártja a Vasember páncélokat? Mert akkor már Adamantiumembernek kéne hívnunk?

Fémtan

Marvel világában az adamantium és a vibranium tartozik a legerősebb fémek közé – a valódi világ periódusos rendszerében hiába is keresnénk, bár egy 2000-ben, az első X-Men film bemutatója környékén készített kutatás szerint sokan azt hitték, hogy valóban az adamantium a világ legerősebb féme. A vibranium nevű fém 1966-ban, a Daredevil 13., februári számában tűnt fel, és később Anti-Metal néven is hívták, mivel az egyik variánsa bármilyen fémet képes keresztülvágni. Az első leletek egy 10.000 évvel ezelőtti meteorbecsapódásból származnak, amit az Antarktiszon fedeztek fel a kutatók. Egy másik variánst a Fantastic Four 53. számában, 1966 augusztusában mutattak be: ebben a Wakanda nevű – kitalált – afrikai királyságban fedeznek fel. Ez a változat képes elnyelni a hanghullámokat, vibrációkat és a kinetikus energiát. Wakanda királya, T’Chaka – a Black Panter apja – védelmezi a vibranium készletet: időről-időre nagyon minimális mennyiségeket elad belőle, szigorúan olyan vásárlóknak, akik nem visszaélni akarnak vele. A bevételből magát Wakandát fejlesztik, ami így technológiai szempontból a világ legfejlettebb államává vált. Az adamantium szót először egy 1956-os MGM sci-fi klasszikusban használták először, a Forbidden Planet-ben, tehát nem is a Marvel univerzumban született meg először. A szuperhősök világában első alkalommal 1969-ben találkozhattunk vele, az Avengers 66., augusztusi számában. Ekkor Ultron külső burka az, ami ebből a fémből készült. Ahogy az X-Men első részéből és az első Wolverine filmben láthattuk, az adamantium rendkívül nehezen megmunkálható ötvözet: a megszilárdulást követően anyag struktúrája olyannyira stabillá válik, hogy az emberileg elérhető legmagasabb hőmérsékleten sem lehet már mit kezdeni vele. Csaknem lehetetlen elpusztítani az adamantiumból készült eszközöket.

Amerika kapitány pajzsa

Marvel képregények szerint a 40-es évek elején egy Myron MacLain nevű tudós próbálta a wakandai vibraniumot más fémekkel ötvözni, hogy egy korábbiaknál ellenállóbb tank páncélzatot tudjon előállítani. A kísérletei nagyrészt sikertelenek voltak – ám egy reggel azt tapasztalta, hogy két fém összeolvadásával egy minden korábbinál ellenállóbb anyagra sikerült szert tennie. Más források szerint ezt a fémet proto-adamantium-nak is hívják: erősebb, mint a később előállított adamantium. Ebből a véletlenül megszületett anyagból, a proto-adamantiumból és a vele összeötvözött vibraniumból készült el végül Amerika kapitány pajzsa. A Marvel Cinematic Universe-ben viszont Howard Stark az, aki elkészíti a pajzsot – az összes, rendelkezésére álló vibraniumot felhasználva. Állítása szerint erősebb, mint az acél, ugyanakkor a súlya mindössze a harmada. Ahogy a The Avengers-ben láthatjuk, a pajzs képes ellenállni Thor pörölyének, sőt, képes visszasugározni is a csapás erejét, így másnap a favágóknak nem kell a környéken fákat kidönteniük.

Akkor most melyik is az erősebb?

Ha az eredeti képregényeket nézzük, akkor Amerika kapitány pajzsa az erősebb: a proto-adamantium önmagában is erősebb, mint a későbbi adamantium változatok (amelyből Wolverine karmai is készültek). Ez az anyag ráadásul ötvözve van wakandai vibraniummal is. Éppen emiatt Wolverine nem tudná megkarcolni sem a pajzsot – 1:0 a kapitánynak. A Marvel Cinematic Universe-ben a jogok állása miatt egy jó darabig biztosan nem láthatunk majd ilyen összecsapást. Hogy Ultron páncélja tartalmaz-e adamantiumot, azt majd jövő nyáron fogjuk meglátni.

És Tony Stark miért nem használ ilyen fémeket?

Jó kérdés. Olyan anyag, mint amiből Amerika kapitány pajzsa készült, nincs még egy a Földön – hiszen véletlenül született, épp annyi, amennyiből a pajzsot el lehetett készíteni. Vibraniumból is nagyon kevés van, egy páncélra való alapanyag valószínűleg még a Stark birodalomnak is jelentős anyagi megterhelést jelentene; de a valamivel nagyobb mennyiségben elérhető adamantium se két fillér (bár ugye valami hasonlót megengedhetett magának az Ezüst Szamuráj). Az adamantiumot pedig nehéz is megmunkálni – ha egyszer elkészült belőle valami, már lehetetlen újra beolvasztani és újra felhasználni valamire. Ráadásul Stark kimondottan szeret újabb és újabb páncélokat tervezni, folyamatosan fejleszteni őket, vagy bizonyos típusú feladatokra összeállítani egy-egy speciális páncélt. Talán azt megengedhetné magának, hogy összerakjon egy adamantium páncélzatot, de utána azt nem tudná már továbbfejleszteni; a szükséges adamantium árából meg valószínűleg több páncélt is le tud gyártani – akár annyit is, amennyit eldurrantott az Iron Man 3 végén.    ]]>