Az élénk csillagkeletkezésnek otthont adó Orion-ködöt, a Hubble-űrtávcső összes detektorával egyszerre vizsgálták. Több eddig ismeretlen, halvány csillagot azonosítottak, és először figyeltek meg itt barna törpéket látható tartományban.

Az északi égbolt egyik legismertebb látványossága, a ma is aktív csillagkeletkezésnek otthont adó Orion-köd. A tőlünk 1500 fényévre található, hatalmas csillagközi felhő fátyolos szerkezetét, hatalmas nyúlványait, a születő csillagainak kifúvásait és látványos, íves szerkezeteit fiatal csillagainak fénye rajzolja ki.

Az Orion-köd vidéke egy tipikus csillagkeletkezési terület, kis- és nagytömegű égitestek egyaránt születnek benne. A felhő belsejében keletkezett, nagyobb tömegű és energia-kibocsátású csillagok már kifújták a gáz- és poranyag egy részét – megtisztítva és láthatóvá téve ezzel a köd egyébként sötétebb, belső részeit. A születő csillagokból kiáramló csillagszél hozza létre a látványos, szálas szerkezetű struktúrákat, amelynek por- és gázanyagát meg is világítják. Sok esetben a csillag maga még nem is látható, csupán a fényét szóró és visszaverő gázanyag által létrehozott, látványos formák mutatják jelenlétét.

Az [origo] cikke

]]>