Dan Brown sikerkönyvéből, A Da Vinci-kódból készült film bojkottjára szólított fel pénteken a Szentszék Hittani Kongregációjának titkára.


Angelo Amato érsek az Opus Dei konzervatív katolikus szervezet irányítása alatt álló Szent Kereszt pápai egyetemen tartott kollokviumon Brown művét „perverz módon keresztény-ellenesnek” nevezte.

„Miközben a Koránnal vagy a holokauszttal kapcsolatos rágalmak, sértések és tévedések jogosan világméretű felháborodást keltettek, amikor ezek a (katolikus) egyházat vagy a keresztényeket érintik, büntetlenek maradnak” – állítja a főpap, aki jelenleg annak a testületnek a második embere, amelynek az élén tavaly történt pápává választásáig Joseph Ratzinger bíboros, a későbbi XVI. Benedek állt.

A világszerte mintegy 40 millió példányban elkelt könyv és a május közepén a cannes-i fesztiválon bemutatandó film, amelyet Ron Howard rendezett Tom Hanksszel és Audrey Tautouval a főszerepben, egy sötét összeesküvésről szól. Ennek révén az Opus Dei minden erővel el akarja tussolni azt a felfedezést, hogy élnek a világon Jézus Krisztus és Mária Magdolna nászának utódai. Amato érsek szerint „a keresztényeknek érzékenyebbeknek kellene lenniük a hazugságok és az olcsó hitelrontások elutasításában”. Példaként azt a „megérdemelt gazdasági bojkottot” említette, amellyel az amerikai katolikusok 1988-ban Martin Scorsese Krisztus utolsó megkísértése című filmjét sújtották. Scorsese ugyancsak utalásokat tett filmjében Jézus és Mária Magdolna szerelmére, amely a Megváltót letérítette volna isteni útjáról.

Amato szerint a Da Vinci-kód sikere „számos keresztény hívő rendkívüli kulturális szegénységének” tulajdonítható. Az Opus Dei, amelynek alapítóját, Josémaría Escrivát 2002. októberében avatta szentté II. János Pál pápa, már szinten mozgósította minden tagját a film ellen. A szervezet más keresztény csoportokkal együtt internetes oldalakat indított, amelyben felszólítják a híveket: ne higgyenek A Da Vinci-kódnak.

A Népszabadság cikke

]]>