A Cherubion Kiadó 2006. évi terveiről, elképzeléseiről Nemes István,a kiadó tulajdonosa beszélt az Átjáró Találkozások írói, kiadói napján.A Cherubion Kiadó 1991-ben alakult, az idei a tizenhatodik év, amelybenköteteivel a közönség elé lép.

– Kiadónk eddig közel háromszáz könyvet adott ki, a legjobb évünkben negyvenkét kötetet, tavaly tizet – kezdte előadását Nemes István.– Az idei évben is körülbelül ennyit jelentetünk meg, ez egy tarthatóregényszám. A 2006-os évben a kiadó munkatársait jelentősen lefoglaljaa Káosz szava regényemből készülő számítógépes játék. Ezentöbb, mint négy éve dolgozunk. én és néhány szerzőtársam írjuk aforgatókönyvet és a dialógusokat. Iszonyú nagy munka, ezért aztán félrekellett tennünk minden mást, a regényírást és a novellákat egyaránt.

Káosz (Cherubion)– Az idei év első könyve a Benjamin Rascal által írt Orkháborúcímű regény, amelybe én, mint társszerző jegyezve vagyok. Ez egyhatalmas, heroikus akció fantasy, amelyet Szántó Tibor egyedül írt,csak úgy gondoltuk, nem árt, ha én is beszállok pár ötlettel, ésfeltuningoltuk a művet. Miután én is beszálltam, Tibor is jött azötleteivel, és újra átírtuk. Ez a regény jelenik meg február végén.

A Cherubion Kiadó utána következő regénye a Kiméra sorozat tagja lesz. Annie Wardentől. A sorozatnak eddig két része jelent meg, a Kiméra és az Aranyfüst. A szerző január végére tervezte a harmadik rész, a Molok befejezését, ez is napvilágot lát tavasszal.

– Egy sci-fi kötetet Robotálmokcímen még tavaly összeállítottuk, de nem adtuk nyomdába, mertösszetorlódtak a könyveink az év végén – folytatta Nemes István. – Csakát kell néznem a szerkesztést, és már mehet is bármelyik nap nyomdába,március elejére várható a megjelenés.

Március végén lesz egy fantasy antológia is, amelyet a kiadó jó ideje beharangozott már. A Lelkek kútjanovelláskötet címadó írását Susan Salina kezdte írni két évvel ezelőtt,ám 450 ezer karakternél leállt, és azóta lassabban halad. Átírja, ésvárhatóan a hetekben befejezi.

– Lesznek játékkönyveink is, a Harcos képzelet sorozat részeként. Ez egy lapozgatós fantasy sorozat, melynek következő kötetét Vakulya Norbert írja. A közeljövőben folytatjuk a Terminátor sorozatot is Hegedűs János egy regényével. Ez is meg fog jelenni az első félévben. Az Ammerúnia kötetnek a következő projektje a Fekete Part, ennek szerkesztését Berke Szilárd végzi.

{mospagebreak title=Játékkönyvek, távolabbi tervek}
Akiadó egyik szerkesztési különlegessége, amit más kiadó Magyarországonnem alkalmaz, hogy nem csupán a világot darabolják fel maguk között azírók, hanem betársulnak egy közös történetbe. Egy teljes sztoritosztanak fel egymás között, és a különálló novellákból épül fel ateljes cselekmény. Erőteljes szerkesztési mód szükséges ehhez a típusúmunkához, nem elég a művek laza kapcsolódása, hanem kell egy szál, amivégigmegy a novellafüzéren, hogy a végén az írások mind egy sztoritalkossanak.

Nemes István az Átjráó rendezvényen– Az első ilyen jellegű könyvünk a Nordes volt, ezt követte a Kondor 1-2., majd a Mokhara – ismertette Nemes István. – Jelen pillanatban kettőt is tervezünk, az egyik a Káoszaréna, a másik a Kalózpartcímet viseli. Ugyanezt sci-fiben is meg szeretnénk csinálni. Ezekenfelül lesz néhány utánnyomásunk is, olyan kötetek, melyek kifogytak araktárból. Ilyenek a Terry Pratchettek és a Káosz-könyvek, a régebbiantológiák.

– A Dark Space sorozatunkat isfolytatjuk – mondta az egyik olvasói kérdésre válaszolva a CherubionKiadó vezetője. – Három kész rész van a kezünkben, ám mivel nem voltelég reklámja a sorozatnak, az eddigi kötetek nem érték el anullszaldót. Most azon gondolkodunk, hogy kettőt-hármat egybekötünk, éskeményfedéllel adjuk ki.

{mosimage}A következő Terry Pratchett regény – a Hölgyek és urak – egyelőrea fordítónál, Sohár Anikónál van, aki még dolgozik rajta. A kiadástazonban az anyagi-gazdasági háttér is megszabja, tudhatták meg ajelenlevők. Akárcsak azt, hogy a kiadó tervezi az Új Galaxis könyvekfolytatását is.

– A legtöbben a Hyperiont dicsérik, ezt tartják legsikeresebb könyvünknek – fejezte be Nemes István az előadást. – Ám a Hyperion anyagilag óriási bukás volt. Elszántam magam, hogy kiadjuk a folytatását, az Endymiont, de csak akkor, ha lesz felesleges tartalékom. Kapcsolódó anyagok:
Képes beszámoló az „Írók, kiadók, olvasók napjáról”
A január 22-i Átjáró rendezvény íróvendégei
A január 22-i Átjáró rendezvényen megjelenő kiadók


]]>