A Star Trek franchise negyedik sorozatának első epizódját 15 évvel ezelőtt, 1995. január 16-án mutatták be az Egyesült Államokban. A „Caretaker” („Gondviselő”) címet viselő pilot egy, a korábbiakhoz képest teljesen más koncepciót mutatott be, ugyanakkor visszatért a kezdetekhez. A címszereplő csillaghajó legénysége 70.000 fényévnyire, a Delta Kvadránsból keresi a hazatéréshez vezető utat, miközben „különös, új világokat” fedez fel és „új életformákkal, új civilizációkkal” ismerkedik meg.

[caption id="attachment_5712" align="aligncenter" width="464" caption="Az első évad szereplői"]cast_s1[/caption]

A sorozatot kitaláló Rick Berman, Michael Piller és Jeri Taylor ismét mozgásba akarta hozni a Star Trek univerzumot. Az tudvalevő volt, hogy az akkoriban a harmadik évadjánál járó Deep Space Nine (DS9) alaptörténete, illetve az, hogy a sorozat helyszíne konstans, és egy űrállomáson játszódik, igencsak távol állt Gene Roddenberry víziójától. Ezt az Eredeti Sorozat (TOS) és Az új nemzedék (TNG) rajongóinak kemény magja nem nézte túl jó szemmel. A DS9 nem is tudott akkora nézettséget produkálni, mint elődje, annak ellenére, hogy díjnyertes írók, rendezők, és többnyire színpadon edzett színészek dolgoztak rajta. Egyértelműnek tűnt, hogy az új sorozatnak folyamatosan mozognia kell, hogy visszatérjen a Star Trek gyökereihez, illetve a régi rajongókhoz. Azonban az eredeti, „az Enterprise csillaghajó feladata…” koncepcióban rejlő lehetőségeket már két korábbi sorozatban is kiaknázták. Így született meg az elképzelés, hogy a Voyager a galaxis túlsó végéből indul vissza, a Föld felé, ami egyrészt Roddenberry-féle filozófiába helyezi a történetet, ugyanakkor lehetőséget biztosít új fajok, új konfliktusok bemutatására.

Az eredeti Star Trektől kezdve nem csak a technikai és technológiai evolúció kapott fontos szerepet, hanem a más etnikumú színészek és karakterek bevezetése is. A TOS-ban volt látható először nem sztereotipizált afroamerikai női karakter, Uhura (Nichelle Nichols), illetve a legénység tagjai között fellelhető volt japán (Sulu) és orosz (Chekov) tiszt is. A TNG-ben már két afroamerikai főszereplőnek jutott hely, ráadásul mindketten főtisztek voltak (Worf, mint biztonsági főnök és Geordi La Forge, mint főgépész). A DS9 teljesítette ki ezt a folyamatot, ahol Sisko kapitány (Avery Brooks) lett a sorozat abszolút főszereplője, az állomás parancsnoka. A Voyagernek is természetesen követnie kellett ezt az utat, azonban a producerek most nem származási, hanem nemi alapon döntöttek (főként Jeri Taylor miatt, aki a Star Trek történetének első női showrunnere). Így lett a hajó kapitánya és a sorozat főszereplője Nicole Janeway kapitány. A szerepet az akkoriban igen kedvelt kanadai színésznőre, Geneviève Bujold-ra bízták. Az első néhány forgatási nap után azonban kiderült, hogy a főként filmekben illetve színházban szereplő Bujold egy egész estés filmben kiváló lett volna, azonban a sorozat nem az ő műfaja. Így közös megegyezéssel szerződést bontottak vele, és a helyette Kate Mulgrew kapta meg a Kathryn Janeway-re átkeresztelt kapitány szerepét, aki égül hét évadon keresztül irányította a Voyagert.

A készítők, annak érdekében, hogy különböző konfliktushelyzeteket teremtsenek, úgy döntöttek, hogy a TNG-ben és DS9-ban is kulcsszerephez jutó Maquis (kardassziaiakkal szembenálló) mozgalom tagjaival egyesítik a Voyager legénységét. Az ő parancsnokukat, Chakotay-t (Robert Beltran) a kezdetektől fogva indiánként képzelték el, aki a kapitány egyfajta lelki vezetője lesz. A koncepció azonban főként Ro Laren karakterére épült volna. Ő volt az a TNG-ből ismert bajori Csillagflotta tiszt, aki elhagyva az Enterprise-t, csatlakozik a Maquis-hoz. Az őt megszemélyesítő Michelle Forbes (aki mostanában a True Bloodban próbálta volna megidézni Dionüszoszt) azonban nem vállalta a szerepet. Korábban már elutasította a DS9-ban való megjelenést is, mondván, nem vállalja a Star Trekkel járó skatulyát. Így került be a sorozatba egy hozzá hasonlóan rebellis karakter, a félig ember félig klingon B’Elanna Torres (Roxann Dawson).

locarnoRajta kívül igyekeztek még több, korábban megismert szereplőt is szerződtetni. Az egyikük Nicholas Locarno kadét lett volna, akit a TNG  „The First Duty” című epizódjában ismerhettünk meg. Az epizód végén börtönbe került, miután egy tiltott manővere miatt meghal az egyik társa. Eredetileg ő lett volna az a tiszt, akit Janeway kapitány kihoz a börtönből avval a  feltétellel, hogy vállalja a Voyager kormányosi pozícióját. Különböző, máig tisztázatlan okokból (egyesek szerint jogi problémák miatt, míg mások szerint egyszerűen Locarno túl ellenszenves volt) a karakter nevét Tom Paris-re változtatták, azonban az őt megformáló színész változatlan maradt. Robert Duncan McNeill-nek éppen ezért nem kellett szereplőválogatáson sem megjelennie, elég volt egy olvasópróba ahhoz, hogy megkapja (ismét) a szerepet. Rajta kívül szó volt még Worf visszatéréséről is, azonban az őt megszemélyesítő Michael Dorn nem vállalta a feladatot. Helyette a DS9-ban lett a negyedik évadtól állandó szereplő.

Szintén a főszereplők között kapott helyet egy vulkáni tiszt, Tuvok (Tim Russ) is. Az ő esetében igyekezték megtörni azt a tradíciót, hogy a vulkáni tisztek mind tudományos feladatokat látnak el, így ő lett a hajó biztonsági főnöke. A műveleti pultnál egy fiatal zászlós, Harry Kim (Garrett Wang) kapott helyet, illetve két, Delta Kvadráns-béli karakter, a talaxiai Neelix (Ethan Phillips) és az ocampa Kes (Jennifer Lien) is állandó szereplővé vált. A legérdekesebb figura azonban talán a Doktor (Robert Picardo) lett, aki a sorozat kezdetén nem több, mint egy Orvosi Segédhologram (EMH = Emergency Medical Hologram), azonban a hetedik évad végére a legnagyobb fejlődést az ő karaktere éri el.

Érdekességek a szereplőkről:

Robert Picardo a doktor szerepét egyetlen mondatnak köszönheti. A meghallgatásán csak annyit kellett volna mondania, hogy „Valaki elfelejtette kikapcsolni a programomat”. Ő azonban hozzátette: „Orvos vagyok, nem villanykörte”.

Garrett Wang nagy DS9 rajongó hírében áll. Kedvenc részei a „Far Beyond the Stars” („A csillagokon túl”), a „Little Green Men” („Kicsi zöld emberkék”), az „Our Man, Bashir” („Bashir, a magányos ügynök”) és a „Trials and Tribble-ations” („Klingonok, kéme és más szörnyűségek”).

Tim Russ eredetileg Geordi La Forge szerepére jelentkezett a TNG kezdetekor

Roxann Dawson az első évadokban még Roxann Biggs-Dawson néven szerepelt a főcímben. Első férje a DS9 Damarja, Casey Biggs volt, második pedig egy casting rendező, Eric Dawson. Az ő nevéhez fűződik a Battlestar Galactica, a CSI: A helyszínelők és a Caprica szereposztása is.

Szintén Roxann Dawson: a Voyager előtt már játszott egyszer egy Torres hadnagy nevű karaktert, a N.Y.P.D. Mounted című tévéfilben

Robert Picardo és Kate Mulgrew korábban már szerepelt együtt. Mindketten játszottak a „Roses Are For the Rich” című 1987-es tévéfilmben.

A folytatásban: a sorozat fejlődése 7 évadon át.

]]>