A hazánkban június 4-én bemutatásra kerülő Terminator: Megváltás című film előkészületei igencsak aprólékosak voltak. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a színészeket katonai gyorstalpalóra küldték, hogy hitelesen játszhassák el a gépek uralma ellen harcoló ellenállókat, legyenek azok egyszeri gyalogosok, vagy pilóták. Mi több, a statiszták javát valódi katonák közül válogatták ki. A gyorstalpaló az Amerikai Légierő kirtlandi bázisán zajlott, melynek egyik hangárjában számtalan jelenetet is rögzítettek.

A 377. Logisztikai Készültségi Század első osztályú repülőse, Andrew Saunders, aki egy ellenállót alakít a filmben, így vélekedett erről: „Ez igazán király! A díszletek, a járművek, a sztárok… remek móka volt.” A repülőst a filmkészítés mikéntje is lenyűgözte: „Elképesztő! Rengeteg időbe kerül, mire összeáll egy harminc másodperces klip… órákon át tartó munka csupán egyetlen jelenetért.”

Saunders persze nem csak egy statiszta volt a sok közül, hanem egyike azon katonáknak, akik segítettek a színészeknek elsajátítani a katonáskodás alapjait. Például hogyan cselekedjenek harci szituációkban, hogyan gondolkodjanak katona módjára, vagy éppen, hogyan kell szabályszerűen használni egy lőfegyvert.

A film másik tanácsadója Jenny Schroeck százados volt, aki az arizonai Davis-Montham bázison a 358. Vadász Században szolgál A-10 Thunderbolt II pilótaként. Schroeck feladata az volt, hogy tanácsokkal lássa el Moon Bloodgood színésznőt, aki egy A-10-es pilótát, nevezetesen Blair Williams-t fogja játszani a filmben.

„Elmondtam neki, mit lehet csinálni és mondani a pilótafülkében.” Mesélte a századosnő. „Illetve a kérésére nekem is be kellett ülnöm, hogy láthassa, hogyan is viselkedik egy pilóta a gépben.”

Bloodgood erről így nyilatkozott: „Természetesen nagyon sokat segített. Színészként érdemes megfigyelned, hogyan viselkedik egy olyan ember, akit te eljátszol majd. Láthatod a magatartását, megérted, mit miért kell tenned, ez pedig hitelességet és realizmust ad a filmnek.”

De nem csak a színészek, hanem a film stábjának többi tagja is pozitív véleménnyel volt a katonasággal történő együttműködésről.

„Számomra a legmegdöbbenőbb az volt, milyen jó a kapcsolat a Légierő és a produkciós csapat között.” Mesélte James Middleto, az egyik társproducer. „A bázis személyzete nagyon támogatónak és rugalmasnak bizonyult az igényeinkkel kapcsolatban.”

A Terminator: Megváltás csak egyike a számtalan megaprodukció közül, amelyek a hadsereg támogatását élvezték. Skynet géphadteste mögött ott vannak a nagytestvérek, azaz a Transformersek, melyek már az első filmben is katonai segítséget kaptak, és ez a Transformers: A bukottak bosszúja című részben sem változott. Illetve hasonlóan kimagasló támogatást kapott a tavalyi Vasember és Sasszem is. Érdekesség, hogy a Légierő állítólag megtagadta az együttműködést az 1997-es A függetlenség napja című mozitól, mert a film szerint a hadsereg űrlényeket rejteget az 51-es körzetben.

]]>