Bár a filmben szerencsére elmesélik, mi is vezette Nerot arra, hogy a múltba tévelyedve mindenféle időmanipulálásba kezdjen, a jövő, vagyis inkább a múlt minden részletére csak a Robert Orci és az Alex Kurtzman által megálmodott, majd Mike Johnson és Tim Jones közbenjárásával papírra adaptált, valamint Davis Messina közreműködésével rajzolt négy részes képregényből derül fény. Ám mivel ez sajnálatos mód nem jutott el Magyarországra, Dzséjt tartott egy előadást a Star Trek XI premierje előtt, majd megírta ezt a cikket is, hogy minden részlet kiderüljön.

A történet 2387-ben, csillagidő szerint 64333,4-kor indult. Nyolc évvel járunk a Star Trek Nemesisben elmesélt események után. A Hobus-rendszerben a Narada nevű romulan bányászhajó Nero kapitány parancsnoksága alatt éppen a feladatát teljesíti, mikor a csillagrendszer napja szupernovává változik. Nero és legénysége éppen csak el tud menekülni a mindent elpusztító Hobus elől.

Pár nappal később a Romuluson, a Romulan Szenátusban a Föderáció nagykövete, Spock beszédet tart az eseményekről. Spock immár tizenkilenc éve tartózkodik a bolygón (TNG 5×07-08 Unification I-II), és öt éve legális lakos. Szerinte a Hobus szupernova az általa felemésztett bolygókból egyre több erőt nyer, így nem csak a saját rendszerére, de fényévekre lévő világokra, köztük a Romulsra és a Remusra is veszélyt jelent. Hogy megállítsák, Spock szerint egy úgynevezett Vörös Anyagra van szükség, amivel létrehozhatnának egy mesterséges szingularitást, ami elnyelhetné a Hobust. A Vörös Anyag elkészítéséhez azonban Decalithiumra van szükség, ami csak a Romulan Csillagbirodalomban lelhető fel, viszont a Vörös Anyag megalkotásának módját meg csak a Vulcani Tudományos Kar ismeri. Éppen ezért a romulan szenátorok elvetik Spock javaslatát, pedig még a bányászokat képviselő Nero is mellé áll és igazolja a szavait.

Nero azonban nem adja fel. Terhes felesége meggyőzi, hogy segítsen Spocknak, így fel is ajánlja a Naradat a nagykövetnek. Miután meggyőzi a legénységét arról, hogy vele tartsanak, ami kvázi hazaárulást jelent, elbúcsúzik feleségétől, majd Spockkal a fedélzeten elindul a Kimben-rendszerbe.

Ott azonban alig kezdik el a Decaltihium bányászását, máris Reman Scimitar-osztályú cirkálók csapnak le rájuk. Megszállják a Naradat és a legénység kivégzésével fenyegetőznek, mikor felbukkan az NCC-1701-E USS Enterprise, fedélzetén Data kapitánnyal. Az Enterprise megbénítja a Scimitarokat, és kisugározza a Naradara átszállt remanok kezéből a fegyvereket, így a romulanok visszavehetik az uralmat a hajójuk felett. Eztán a Scimitarok rakteréből kisugározzák a Decalithiumot, megjavítják a Naradat, majd a két hajó elindul a Vulcan felé. Data megvendégeli Nerot és Spcokot, s miközben a kapitány elmeséli a nagykövetnek, hogyan is kerekedett felül Data tudata Before tudata felett, Nero pedig átnézi a Föderációs adatbázist, és rálel James T. Kirk kapitányra, a Csillagflotta egyik leghíresebb tisztjére.

Eközben a Romulan politikusok is kezdik sejteni, hogy a Hobus valóban veszélyt jelenthet. Felvetik a lehetőséget, hogy katonai akcióval szerezzék meg a vulcaniaktól a Vörös Anyag titkát, illetve elkezdenek gondolkodni egy evakuációs terven, ha a Hobus elérné a Romolust.

Az Enterprise és a Narada ezalatt megérkezik a Vulcanra, ahová először nem engedik lesugározni őket, de végül a vulcaniak külső beavatkozásra meggondolják magukat. A bolygón Data, Spock és Nero találkoznak a Föderáció helyi nagykövetével, Jean-Luc Picarddal. Eztán mind a négyen a Vulcani Nagytanács elé állnak és előterjesztik Spock tervét a Hobus megállítására. Sajnálatos mód, bár Spock szerint az egyetlen logikus döntés a Vörös Anyag használata lenne, a Nagytanács másképpen gondolja. Szerintük logikátlan lenne a romulanok kezébe adni egy ilyen veszélyes fegyvert. Nero dühében visszatér a Naradara, és hátrahagyva a Decalithiumot (arra az esetre, ha a vulcaniak meggondolnák magukat), elindul haza, hogy megmentse feleségét és még meg nem született gyermekét. Sajnálatos mód elkésik, a Romolust a szeme láttára söpri el a Hobus.

Ekkor fut be a Föderáció három Olympic-osztályú orvoshajója, amiket a Romolus evakuálására küldtek. Nero, úgy vélvén, hogy a Csillagflotta előre megfontolt szándékkal érkezett késve, bányásztölteteket sugároz át a csillaghajókra, majd elindul a Naradaval, hogy túlélőket keressen.

Talál is, méghozzá a Romulan Szenátus tagjait, akik a bolygó robbanása előtt elhagyták a Romolust. A preator, kezében egy ősi romulan fegyverrel, megparancsolja Neronak, hogy azonnal vigye őt a Debrune Teral’n-ra, ahol újjá építhetik a Romulan Csillagbirodalmat. Nero ekkor dühbe gurul, elveszi a preatortól a fegyvert, majd megöli, akárcsak két szenátort. Az utolsó kettőt pedig kivallatja, aztán kidobja őket az űrbe. Eztán legénységével magukra tetováltatják a szeretet és gyász ősi szimbólumait, majd a mélyűr felé veszik az irányt.

Spock és Picard ezalatt újabb felfedezést tesz: a Hobus olyan erős lett, hogy már a Földet és a Vulcant is veszélyezteti, sőt, talán az egész galaxist. Ezért a Vulcani Nagytanácsnak már nincs más lehetőség, elrendeli a Vörös Anyag elkészítését. Csakhogy összesen egyetlen hajó közelítheti meg biztonságosan a Hobust, méghozzá a Jellyfish nevű prototípus, amelyet magasnyomású légkörrel rendelkező bolygók atmoszférájában történő repülésre terveztek, így ellenáll extrém hatásoknak is. A hajó már útban is van a Vulcanra.

A Narada sem marad tétlen, Nero ugyanis a romulan szenátoroktól megtudta, hol találja a The Vault nevű űrállomást, ahol egy teljesen új fegyverrendszert készítenek a romulan tudósok. A szenátus kódját használva a The Vault felfedi magát, és engedik a Naradat dokkolni. Az állomás parancsnoka, D’Spal bemutatja Neronak a borg technológián alapuló új fegyvert, mely bármit átalakít, rendkívül gyorsan adaptálódik, és önregeneráló tulajdonságokkal bír, ezzel szinte legyőzhetetlenné válik. Neki is látnak, hogy installálják a Naradara.

A Jellyfish is megérkezik a Vulcanra, a pilótája és egyben tervezője pedig nem más, mint Geordi LaForge. A vulcaniak nekilátnak a Jellyfish átalakításának, hogy az biztonságosan tudja szállítani a Vörös Anyagot. Ezalatt a Narada is elkészül (elnyeri a filmbeli alakját), és Nero elindul, hogy megkezdje bosszúhadjáratát a Vulcan és a Föld ellen.

Napokkal később Spock és Picard jelentéseket kapnak a Romulan határ mentén elpusztult Föderációs, cardassiai és klingon hajókról. Szerintük eme rejtélyes esetek mögött csakis Nero állhat, aki valószínűleg szövetségesre lelhetett, mert a Narada önmagában nem lehet ilyen erős.

A klingonok nem agyalnak ennyit, tucatnyi ragadozómadarat küldenek a helyszínre, élükön Worf tábornokkal. Rá is lelnek a Naradara, ám Nero könnyedén elpusztítja a flotta jelentős részét, majd felszólítja a klingonokat a megadásra. Worf látszólag belemegy, majd egy kisebb csapattal átszáll a Naradara. Miközben ők megpróbálnak eljutni a hídra, az Enterprise és a Jellyfish is útra kell. Az előbbi a Romulan határ felé, az utóbbi a Hobushoz.

Worf eközben eljut a Narada hídjára, ám Nero tőrbe csalja, és súlyosan megsebzi. Ekkor érkezik meg az Enterprise. Nero hajlandó visszaadni Worfot, ám mindenki tudja, hogy ez csupán trükk, amivel kikényszeríthetik a pajzsok leeresztését. Végül Data mégis belemegy, Worfot az Enterprise gyengélkedőjére transzportálják, miközben a Narada megbénítja a hajót. Nero azonban nem végzi be a dolgát, hátrahagyja az Enterprise-t, hogy elérje Spockot a Hobusnál.

A nagykövet érkezik meg előbb a szupernovához, és kilőve a Vörös Anyagot létrehozza a szingularitást, ami elnyeli a Hobust. Ekkor fut be a Narada, ám túl közel kerül a szingularitáshoz, amely egy-kettőre elnyeli. A Jellyfish sem menekülhet, így mire az Enterprise odaér, már semmi sem marad Spock után. A nagykövet az élete árán mentette meg a Tejútrendszert, legalábbis így véli Picard. Az Enterprise megfordul, és elindul vissza a Föderációs űrbe, a legénysége pedig abban a hitben él tovább, hogy Spock és Nero harca a Hobusnál lezárult.]]>