Doctor Who-ban szám (de nem regeneráció) szerinti 13. Doktort. A befutó nem nagy meglepetésre egy színésznő: Jodie Whittaker. A 35 éves huddersfieldi hölgy Peter Capalditól veszi át a szerepet, aki 2013 óta alakította az évtizedek során többször is átalakult Időurat. Mert ha valaki nem tudná: ez a több mint ötven éve futó sorozat csak kisebb-nagyobb szünetekre állt le, s eleddig még egy rebootot vagy remake-t sem élt meg, ugyanakkor korából adódóan a főhőst alakító színészt néha le kellett cserélni. Capaldival együtt eddig 13-an alakították a Doktort (nem hivatalosan 14-en, mert az amerikai változatban Peter Cushing is megformálta a karaktert), a 2008-as újraindítás óta Christopher Eccleston, David Tennant, Matt Smith, John Hurt és a már említett Capaldi öltötte magára a szerepet, illetve visszatért Tom Baker (4. Doktor) a Kurátorként, legutóbb pedig az első, eredeti Doktor bőrébe bújva feltűnt David Bradley is (eredetileg William Hartnell alakította, később Richard Hurndall keltette életre). Mi több, már visszatért a szerepbe egy-egy cameo erejéig Paul McGann (8. Doktor) és Peter Davison (6. Doktor) is. Ugyan nem soroltam fel az összes színészt, már ebből a 9 évnyi felhozatalból is látható, hogy a Doktor meglehetősen változatos alakban jelent meg. Azonban mindig volt egy közös nevező: férfi volt, azaz Időúr. Az elmúlt két évad viszont már elkezdett minket szoktatni a gondolathoz, hogy a regenerálódásnak hála (halál esetén ezzel képes ez a faj becsapni a halált, egyszerűen átváltozik) egy gallifrey-i képes nemet váltani. Már a 11. Doktor is célzott erre, de először szemtanúi a 8. évadban lehettünk, amikor a Mester Missy-ként tért vissza, majd a 9. évad utolsó részében a Tábornok nevű Időúr is nővé regenerálódott. Szóval ezután mindenki rájöhetett, hogy a Doktorból is előbb vagy utóbb, de inkább jóval előbb nő lesz, és bizony azóta sorolják a pletykák a színésznőket, hogy Capaldi bejelentette a távozását. Sőt az igazat megvallva, már Smith távozásakor is csiripeltek „Doktornőről”. De ki ez a Jodie Whittaker, aki a világ leghosszabb sci-fi sorozatának történelmében először Időhölgyként kalandozhat a TARDIS-szal? A neve talán ismerős lehet azok számára, akik figyelemmel követik a Broadchurch című misztikus krimisorozatot (amiben a főszereplő a 10. Doktort megformáló David Tennant), ő alakítja Beth Latimert. Aztán nagyjából ennyi, mert imdb-s adatlapját elnézve bár több szerepe is volt 11 éves színészi karrierje során, első „sztár” szerepe a Doktor lesz. Egy biztos, ezzel lazán beírta magát a sci-fi történelemkönyvébe. De mit gondol Whittaker arról, hogy ő lett az első „Doktornő”? Nos:

„Engem teljesen letaglózott, mint feministát, mint nőt, színészt, embert és úgy is, mint valakit, aki szereti magát újabb kihívások elé állítani, és nem szereti, ha megmondják neki, mit mondhat és mit nem. Hihetetlenül érzem magamat. Azt üzenném a rajongónak, hogy ne rémüljenek meg a nememtől, mert ez egy izgalmas időszak lesz, és a Doktor Who képviseli mindazt, ami izgalmas lehet a változásban. A rajongók sok változást éltek meg, és ez is csak egy új azok közül, más, de nem félelmetes.”
Whittaker elárulta, hogy még az év elején sokat beszélgettek a szerepről az idén távozó Steven Moffat showrunner helyére lépő Chris Chibnall-lal, és maguk között, illetve a férjével együtt csak 13. Clooney-nak hívták a szerepet, hogy nehogy idő előtt kiderüljön, miről van szó.   Jodie Whittaker az idei karácsonyi epizódban fog debütálni, amelyben így a The Day of the Doctorhoz hasonlóan több Doktor is szerepet kap, köztük az eredeti. Hogy ki lesz a Tizenhármas társa, az még jó kérdés. Lehet visszatér Bill, lehet, hogy egy új hölgy lesz az új asszisztens, de az sem kizárt, hogy ezúttal ez a szerep egy férfira fog hárulni. Egy biztos, a Doctor Who nagy változáson esik át, hiszen nem csak új Doktorunk lesz, de új showrunnerünk, így valószínűleg új irányvonalunk is.]]>