Robert J.Sawyer WWW-trilógiájának lezáró része, Végzet címmel kerül hamarosan a hazai könyvesboltok polcaira. A Metropolis Media Kiadó tavaly év végén vágott bele a kortárs sci-fi egyik legnagyobb horderejű regényciklusának magyar nyelvű kiadásába. A történetek olyan fontos témákat boncolgatnak, mint a nemzetközi diplomácia, a tudományos-technológiai vívmányok etikai vonzata, és hogy a mesterséges intelligenciából születhet-e önképző, tudattal rendelkező virtuális identitás.

A Világtalan, a Vigyázók, és a Végzet nem kész válaszokkal, és megoldásokkal szolgál, hanem elgondolkodtató kérdések formájában vezeti be az Olvasót a tudományos-fantasztikum komplex világába. Mivel az Aurora-díjas trilógia középpontjában egy tizenhat éves kamaszlány, Caitlin Decter áll, a történet kitűnően közvetít a fiatalabb korosztály, azon belül is a lányok felé. Egyfajta kulturális követként minőségi irodalom formájában tereli a figyelmet korunk legfigyelemreméltóbb technológiai vívmányaira, társadalompolitikai és tudományos kérdéseire.

Íme a rövid tartalmi ismertető:

Végzet B1Az önálló életre kelt Nettudat hiába szolgált megoldással az emberiség legnagyobb problémáira, a rák ellenszerétől kezdve a világbékéig, a Pentagon még mindig csak a megsemmisítendő veszélyforrást látja benne. Hekkereket toboroznak a megfékezésére, ám amikor a profi kódtörőknek egymás után nyoma vész, a katonaság szemében immár kétség sem férhet a mesterséges intelligencia rosszindulatához. Caitlin Decter, a vakságából kigyógyított 16 éves matematikai zseni kétségbeesetten próbálja megvédeni barátját. Ha nem jár sikerrel, az akár az emberi civilizáció végét jelentheti.

A háromszoros Aurora-díjas WWW-trilógia záró kötete az ötletek és az akció valóságos tüzijátékával szolgál. A történet valamennyi szála összefut végre a kanadai bestsellerszerző eddigi legsikeresebb sorozatának fináléjában.

„Robert J. Sawyer a csúcson van!”

– Analog

„Nyaktörő iramú és lebilincselő. Sawyer egyszerre nevel és szórakoztat, miközben arra bátorítja az olvasót: merjen kérdéseket föltenni.”

– Globe and Mail

]]>