A Galaktika októberi számának központi tudományos anyaga egyetlen téma helyett sorra veszi a régebben tárgyalt témák újabb fejleményeit: a NASA jövőjéről, az oroszok új rakétakilövő központjáról, a klímaváltozásról és a kínai űrprogramról.

Befejeződik a venezuelai Gustav WeathRobotvilág” című folytatásos kisregénye. A magazin szerkesztősége megemlékezik a közelmúltban elhunyt amerikai költő-íróról, Thomas M. Dischről, közölve egy komor elbeszélését, a „Lefelé”-t is. Antal József „India alkirálya” című novellája azt a kérdést veti fel, modellezhető-e az emberi történelem. Ljudmila és Alekszandr Belas írása, „A portál” kaput nyit egy párhuzamos világra.

A „Született stratéga” című regényével hazánkban nemrég bemutatkozott Jack McDevitt interjút adott a lap munkatársának, és a beszélgetés mellett egy novellája is olvasható, a „Sötét lép”, egy civilizációk közötti sakkjátszma története. Michael T. Cricket elbeszélése, „A lehetőség” erősen önéletrajzi jellegű fantáziálás a múlt megváltoztatásának hiábavalóságáról. Elizabeth Bear idei Hugo-díjas írása, „A tenger határán” érzelmes mese a kiszolgált harci robotról, „aki” összebarátkozik egy kisfiúval. A havi retró Larry Niven „A leviatán”-ja, egy igazi klasszikus az időutazásról. Olvashatnak ezeken kívül még a „Too Human” című mitológiai-SF számítógépes játékról, egy új amerikai horrorfilmről, a „Tükrök”-ről, a 40. születésnapját ünneplő Neumann János Számítógép-tudományi Társaságról és az általa rendezett Digitális Esélyegyenlőség Konferenciáról, valamint az etnikai konfliktusok modellezésének lehetőségéről.]]>