Az eredeti cikket 2009, október 9-én írtuk, a tartalmát 2010. szeptember 1-én frissítettük. AKTUÁLISABB CIKKEK: 1. Amazon Kindle 3 teszt 2. Amazon Kindle 3 rendelés Magyarországra
Az Amazon.com online kereskedelmi portál elektronikus könyvolvasója 2007-ben jelent meg a piacon, a nemzetközi érdeklődés ellenére csupán az Egyesült Államok vásárlói számára. A Kindle névre hallgató kütyü lényegében kizárólag az Amazon könyvesboltjából letölthető anyagokat támogatta, azokat is egyes-egyedül a cég saját 3G-netes hálózatán keresztül, illetve az USA-ban kiadott hitelkártyákkal való fizetés ellenében. A szűkre szabott lehetőségek és izolált könyvpiac felháborította a nyitottsághoz szokott közönséget, ennek ellenére a Kindle pillanatok alatt hiánytermékké vált az USA-ban, hiszen egyetlen korábbi e-olvasó mögött sem állt olyan széleskörű és gyorsan elérhető könyvadatbázis, mint amit az Amazon tett a terméke mögé. Két évet kellett várni arra, hogy az óriáscég megnyissa kapuit az Amerikai határokon túlra is; persze csak az eddigiekhez hasonló feltételekkel. Október 19-től Magyarországról is rendelhető lesz az Amazon webáruházából a Kindle 2-es változata, ami az elődjénél nagyobb teljesítményt nyújt 259 dolláros áron. Frissítés: Az Amazon Kindle legújabb generációja már 139 dollártól rendelhető – ez a csak wifis változat, a 3G-s 189 dollárt kóstál. A magyar olvasóknak is Amerikából kell behozatniuk a készüléket, így  is több mint hatvanezer forintba azonban kb. 30 000 Ft-ba kerül az aktuális árfolyamtól függően – erre rájön még a szállítási költség, de a vám megfizetését az Amazon vállalja magára. A 189 dolláros, kb. 42 000 Ft-os változathoz  azonban ingyenes 3G-s internet-hozzáférést kapunk, amin keresztül 10-12 dollárért tölthetjük le  az olvasnivalót.
A 3G-t a hwsw nyomozása alapján a Vodafone fogja biztosítani, így a forgalmasabb területeken és a nagyvárosokban biztosan hozzáférnünk majd az e-store-hoz, ha kifogyunk az olvasnivalóból. Az Amazontól több mint 300.000 kiadvány tölthető le jelenleg angol nyelven, de a jövőben várható, hogy bővülni fognak a megközelítőleg száz ország anyanyelvű anyagaival, ahol velünk együtt forgalmazni kezdik a Kindle-t. amazon-kindle-2-030209-xlg_02_01A készüléken nagyjából 1500 könyvet tárolhatunk majd, és ha hirtelen nem lódul meg a dollár-forint árfolyama, akkor elképzelhető, hogy meg is tud térülni a Kindle ára, hiszen a kötetek jelenleg nagyjából a felükbe-kétharmadukba kerülnek a nyomtatott változatuknak, a szerzői jogvédelem alatt nem álló anyagok pedig gyakorlatilag ingyen elérhetők  (a helykihasználás előnyeiről már nem is beszélve). A hatcolos kijelző monokróm, így erős fényben is viszonylag jól olvasható, ha az embert nem zavarja, hogy papírlap helyett egy kijelzőt kell böngésznie. A termék nemcsak az internetről, hanem számítógépről is feltankolható egy kábel segítségével, ennek a hátulütője, hogy a legnépszerűbb e-book formátumokat (mint a PDF) nem támogatja, csak az Amazon saját, másolásvédett fájljait. Persze különböző konverziós megoldással olvashatóvá lehet tenni a Kindle-ön egyéb formátumokat is, és lehetőség van internetes böngészésre, valamint zenék (vagy hangoskönyvek) hallgatására is. Az biztos, hogy léteznek a piacon barátságosabb árú (gyakran modernebb) e-olvasók is, de az Amazon üzleti modellje odakint bevált, úgyhogy kíváncsian figyeljük a hazai eladások számát.
]]>