kArton Galériában (1054, Budapest, Alkotmány u. 18.) a 2005 legjobb új magyar képregényeiért díjazott Odegnál Róbert, Fekete Imre és Marabu közös kiállítása. Odegnál Róbert idén elnyerte a legjobb európai grafikusnak járó díjat is az Európai Sci-fi Társaság idei Eurocon rendezvényén. A kiállítást, mely július 1-ig lesz látható, Kiss Ferenc képregénygyûjtõ és Bayer Antal, a díj alapítója nyitja meg. Az Alfabéta-díjak első átadója a VI. Átjáró Nap – II. Képregény Fesztivál rendezvényen volt, a Jövő Házában.


A kArton Galériában ezúttal újabb képregény kiállítást mutatunk be: a tavaly alapított ALFABéTA díj nyerteseinek, Fekete Imrének, Marabunak és Odegnál Róbertnek munkáit 2006. július 1-ig lehet megtekinteni.
A szakma legkiválóbb magyar művelőinek díjazása eddig nem nagyon merült fel Magyarországon, (sőt, pesszimistább vélemények szerint a képregényt még mindig analfabétáknak valónak tekintik – innen a fosztóképzőtől megfosztott díj neve), amíg például az amerikai Eisner- és Harvey-díjak, a francia Angouleme-i fesztivál fődíja komoly elismerésnek számít mind a szakma, mind az olvasók szemében.  Az Alfabéta   díj most az elismerés mellett, remélhetőleg hagyományt is teremt. Magyarországon 25 alkotót, kritikust, kiadót, szerkesztőt, gyűjtőt, rajongót kerestek meg azzal, hogy állítsanak fel egy rangsort 2005 legjobb magyar képregényeiből.
 
A művekre három kategóriában lehetett szavazni:
A: Kép-Regény: önálló albumban megjelent képregények, nem önállóan, de egyetlen újságban megjelent, 20 oldalnál hosszabb képregények, folytatásokban megjelent hosszabb képregények.
Ebbe a kategóriába tartoznak a Magyarországon legnagyobb hagyománnyal rendelkező, ma már inkább csak a Füles által valamennyire életben tartott, 2 oldalas folytatásokban megjelenő, többnyire irodalmi művek adaptálásából készült képregények is.
 
B: Kép-Novella: 1-20 oldalas, általában egyszerre, ritkábban folytatásokban megjelent képregények.
2005-ben örvendetesen megnövekedett a publikációs lehetőségek száma, útjára indult a Fekete-Fehér Képregényantológia és a Pinkhell, és a Beszélőtől a Mozineten át a Galaktikáig több olyan sajtóorgánum is akadt, amely teret adott egy vagy több képregénynek. Ugyancsak ebben a kategóriában szerepelhettek a Kretén hosszabb történetei.
 
C: Kép-Sor: comic stripek, rövid, általában fix szereplős vagy visszatérő témájú humoros sorozatok.
A Kretén, a Pesti Est és az Exit jár élen ilyen műfajú képregények kiadásában.
 
A díjakat a VI Átjáró Nap –  2. Magyar Képregényfesztiválon adták át a nyerteseknek:
Odegnál Róbertnek, a Hívó című albumért.
Odegnál nyerte 2004-ben a Vadkelet képregénypályázatot, és ő lett az egyik első helyezettje a Míves Céh 2005 elején meghirdetett pályázatának is, így ő kelthette elsőkét életre Nero Blanco figuráját. Sci-fi könyvekhez készült borítói, illusztrációi révén is egyre szélesebb ismertségnek örvend, és nemrég elnyerte az Eurocon 2006 grafikusi nagydíját is. Három részesre tevezett saját sorozatának, A révnek az első kötetéért kapta az Alfabéta-díjat.
 
Fekete Imrének a Gömb című művéért, amely a Fekete-Fehér Képregényantológia 2. számában jelent meg.
Imre több mint tíz éve fő munkatársa a Kretén magazinnak rajzolóként és íróként is, a címlaptervek nagy része is az ő nevéhez fűződik.
 
Marabunak Hé, Dodó! című, a Kretén magazinban Dilidodó néven megjelenõ sorozatáért.
Marabu karikaturistaként a Kreténben és a HVG-ben publikál elsősorban, de számos más lap is közli munkáit. Képregényeiben a comic strip műfaját favorizálja, bár korábban megjelentek hosszabb művei is, többek közt a mára már legendásnak számító Krampuszban is.
A zsűri véleménye szerint ők hárman tették 2005-ben a legtöbbet a magyar képregény színvonalának az emelése, elismertetése, az “analfabétáknak szóló” tévhitek eloszlatása érdekében.
]]>