A Lost – Eltűntek a világ egyik legnézettebb tévésorozata,amely immáron hazánkban is népes rajongótábort mondhat magáénak. Míg annakidején a Babylon 5 pont azért nem tudott igazán nagy nézőbázist gyűjteni, mert nemhagyhattál ki egyetlen egy részt sem, különben lemaradtál néhánykulcsfontosságú mozaikdarabról… nos, a Lost azért olyan sikeres, mert nemhagyhatsz ki egyetlen epizódot sem, mert lemaradsz néhány kulcsfontosságúmozaikdarabról. A legnépszerűbb elméletek most egy csokorba gyűjtve azSFportalon.

A Lost azért olyan népszerű sorozat, mert jók a karakterek, és mert egy olyan rejtély áll a középpontban, amelyen mindenki szeret agyalni. Őrültebbnél-őrültebb elméletek láttak napvilágot, de hát pont ez volt a készítők célja: vitatkozzanak csak egymással a rajongók, próbálják meg kitalálni azt a titkot, amelyből semmit sem szivárogtattak ki eleddig. A kirakósjáték rengeteg darabja előttünk hever – de biztosak lehetünk abban, hogy ez még közel sem az összes, sőt! Gyaníthatóan még csak kisebbik fele van a birtokunkban.

 

Elméletek a szigetről

Első: Túlvilág
Vitathatatlanul a legnépszerűbb elmélet az internetes fórumokon. Kitalálói és védelmezői abból indulnak ki, hogy egy ekkora repülőgép szerencsétlenséget egyetlen ember sem élhet túl, nem hogy 3-4 tucat szerencsés legyen. és a legtöbb főszereplő gyakorlatilag néhány karcolással megúszta, épp csak annyian sebesültek meg, hogy a dokinak legyen ereje ellátnia őket. A többiek eléggé egyben maradtak ahhoz, hogy a bevezetőrészben hegyet másszanak, jegesmedvékre lövöldözzenek, vagy pár epizóddal később vaddisznóra vadásszanak.

A megoldás tehát: valójában senki sem élte túl a balesetet. A sziget egy állomás a túlvilág felé vezető úton, afféle purgatórium. Egy utolsó esély, hogy átgondold az életedet, lerendezd magadban azokat a belső problémákat, amik rágnak, szembenézzél saját magaddal – és ha készen vagy vele, mehetsz tovább.

Ha ez igaz, akkor az a kérdés, hogy kinek mennyi időt hagyott a sors a megbékélésre – hiszen halnak meg olyanok is, akik egyértelműen nem készek rá; és persze megfordul az alapfeltevés is: ha ez a purgatórium, akkor miért csak ilyen kevesen vannak itt? Mert ahogy az is rejtélyes, hogy hogyan élhette túl ennyi ember a balesetet – úgy ebben az esetben az lenne nehezen hihető, hogy valamennyien, akik meghaltak a becsapódáskor, tökéletesen fel voltak készülve a halálra, és nem maradt semmilyen elszámolnivalójuk.

 

Második: Valóságshow
A beteges kukkolásvágy netovábbja. Szedjünk össze egy raklap problémás embert, dobjuk le akaratukon kívül egy szigetre, keverjük őket mindenféle veszélyes helyzetbe – aztán csapó, felvétel indul! Ha van szex (biztos, hogy előbb-utóbb lesz), az tutira növeli a nézettséget, ha valaki meghal (esetleg egymást kezdik el kinyírni a főszereplők), az még jobban növeli a nézettséget.

Sayid magányos vándorlása során talált egy tengerbe vezető kábelt, lehet, hogy azon keresztül adják le a külvilágnak az adást, vagy épp azon keresztül kapják az áramot a kamerák.

Szép elmélet, vannak is hívei sokan, de azért igencsak sok sebből vérzik a dolog. Példának okáért, melyik tévé merné ezt leadni, mint valóságshowt?

 

Harmadik: Fura állatkert
Csókoltatom az ízlését annak, aki képes egy trópusi szigetre jegesmedvéket installálni. Lehetőleg minimum egy darab T-rex mellé. Az elmélet hívei szerint az egyes epizódokban felhangzó, vérfagyasztó üvöltés egy T-rex átlagos ordításának hangzik. Lehet, hogy igazuk van, én a magam részéről egyszer sem hallottam igazán autentikus T-rex üvöltést, ha ők igen, akkor nem igazán irigylem tőlük az élményt.

Szóval, a szigeten valaki valamikor létrehozott egy igen idiótán berendezett állatkertet, T-rexekkel és jegesmacikkal. Egyesek tovább merészkednek és azt állítják, hogy földönkívüliek üzemeltetik ezt az állatkertet, a túlélők pedig kiállítási tárgyak. Az emberek etetése szigorúan tilos.

 

Negyedik: Az Alias-kapcsolat
Az Alias JJ Abrams másik népszerű sorozata, szintén rejtélyekkel megspékelve. Egyes rajongók szerint a producer két legyet akar ütni egycsapásra: az Alias és a Lost története szerintük összekapcsolódik, és korábbi sorozatának rejtélyeire akár a Lostban is fény derülhet. Vagy épp fordítva.

érdekes megoldás lenne egy ilyen „titkos” spin-off sorozat, azonban Hollywood-ot, illetve a mögötte álló befektetőket ismerve nem valószínű. Manapság már egyetlen sorozat jövője is igen bizonytalan, nem véletlenül szűnnek meg néhány rész után szépreményű projectek. Titokban összekapcsolni két sorozatot, és egy rejtélyre feltenni mindkettőt… fene tudja.

 

Ötödik: Titkos kormányzati kutatások
Az egész baleset mögött a kormány áll. A sziget egy titkos kutatólabor, ahol valamit nagyon kísérleteznek – ehhez meg nem árt néhány szerencsétlen balek, akik tudtukon kívül magukra vállalják a kísérleti patkány szerepét. Ezekkel bármit meg lehet tenni, a külvilág sosem fog rájönni arra, hogy mi folyik itt.

Mivel hogy gyakorlatilag semmit sem tudunk a sorozat mögött álló igazságról, ezt az elméletet a legnehezebb cáfolni. Úgyhogy akár igaz is lehet – a kérdés akkor úgy módosul, hogy miféle kísérletről van szó, pontosan kik állnak mögötte, és hogyan hozták mindezt össze. A Szörny

 Valami szörny bújkál az erdőben, és lehet, hogy szereti az emberhúst. Lehet, ráunt a jegesmaci menüre, a túlélők meg izgalmas változatosságot hozhatnak az asztalra, szerény személyükben. Vagy nem.

Első: Walt teremtette a szörnyet
Megfigyeltétek, hogy Walt gondolatai rendre valósággá válnak? Mi van, ha ezt a szörnyet is ő teremtette a csapongó fantáziájával?

Ott van például az a képregény, amit a roncsok között talált, és amelyet előszeretettel lapozgat. Abban a képregényben vannak jegesmedvék is – és hogy, hogy nem, a szigeten is feltűntek a jegesmedvék.

A készítők csak mosolyognak a felvetésen, és kétértelmű válaszokat adnak rá. Mint elmondják, a képregényben földönkívüliek is vannak – ha igaz lenne az elmélet, akkor nekik is meg kellene jelenniük a szigeten. Ez lehetséges, de nem valószínű, legalábbis a készítők hivatalos nyilatkozatai szerint. „Márpedig mindenki tudja, hogy ez nem egy science-fiction sorozat” – mondja Damon Lindelof.

Hmmmm, érdekes, Lindelof csak annyit mond, hogy „mindenki tudja” – nem pedig kerek-perec kijelenti, hogy ez nem scifi sorozat. Ettől függetlenül, a földönkívüli szál, legalábbis a mostani jelek alapján nem nagyon fér bele a koncepcióba – ami nem jelent semmit, bármikor a feje tetejére állhat az egész történet.

 Második: Nanorobotok
Sokan úgy gondolják (főleg, akik már látták az első szezon utolsó epizódjait), hogy a szigeten megszámlálhatatlan mennyiségű nanorobot található, és ők okozzák ezt az egész szörny-hajcihőt. A készítők nevetnek a feltételezésen, és őszintén szólva, én sem egészen értem, hogy mire alapozzák ezt az elméletet. De azért érdekes. Harmadik: Vincent, a gonosz
Még egy őrült elmélet – mely szerint a kutyában több van, mint amire gondoltunk. Lehet, hogy Vincent imádja Waltot, de vajon hogy áll a többi emberrel, akik a szigeten vannak. Vajon mi történhetett vele, amíg Locke egy saját maga által farigcsált síppal magához nem hívta Vincentető Különben is, hogy a fenébe élte túl a zuhanást, ha túl is élte, hogy úszta meg egyetlen karcolás nélkül, majd hogyan maradt életben napokig a dzsungelben, ahol jegesmedvék, és egyes rajongók szerint T-Rexek másználnak?

Mi van, ha a kutya a hunyó? Na?

Negyedik: Egy idegen űrhajó
Nem szörny garázdálkodik a közelben – a sziget földönkívüliek bázisa, a szörnyű hang, amit hallottunk, nyugodtan lehet valamiféle idegen gépezet hangja is. Mondjuk egy űrhajóé, vagy akár több hajóé is. Ha Te idegen lennél, akkor valószínűleg Te is szívesen elszórakoznál az ostoba emberiség néhány ostoba képviselőjével a saját szigeteden, nem?

Ötödik: Hallucináció
Mind közül a leginkább kiábrándító elmélet. Eszerint nincs itt egyetlen egy darab szörny sem. Nem, valójában az egész egy nagy hallucináció. A főszereplők egy elég erőteljes sokkon estek keresztül, épp csak túléltek egy zuhanást. A nap irgalmatlanul süt, csoda, hogy nem kapott mindenki napszúrást, a tengervíztől sós a levegő, és valószínűleg mindenki vízháztartása megborult.

Így nem csoda, ha valaki jegesmedvéket képzelődik, Jack az apja fantomképét üldözi keresztül a dzsungelen, valaki más pedig valami szörnyüvöltést hallucinál.

Amelett, hogy kiábrándító az elmélet, az is a gyenge pontja, hogy a jegesmedvét is többen látták, amikor Sawyer párat belelőtt, az üvöltést meg az egész túlélő társaság hallotta. Bár persze lehet tömeges hallucináció is, de ezzel az erővel T-Rexek is mászkálhatnak az erdőben, legalább annyi esélye van a dolognak.

 Küldd be Te is a saját elméletedet – az SFportal újabb csokrot gyűjt össze ezekből.

Az SFX magazin cikke alapján írta:
Miyazaki Jun

 

Kapcsolódó cikkek az SFportal.Hu-n

Lost fórum az SFportalon

]]>