A készülő Star Trek 2 egyik legnagyobb kérdése volt, hogy akkor Leonard Nimoy ismét feltűnik-e a filmben. A pletykákat táplálta az a tény is, hogy a színész feltűnt a forgatáson is, és viszonylag gyakran találkozik a stáb egyes tagjaival is. Nimoy vulkánihoz illő határozottsággal és logikával oszlatta el a pletykát.

Valamelyik nap ellátogattam a díszletbe és ez elindított egy pletykát, hogy vajon mit csinálok a filmben. Mindezek azonban csak spekulációk. Rendszeresen beszélgetek ezekkel az emberekkel. Zachary Quinto és én olyan gyakran ebédelünk együtt, ahogy csak tudunk. Három-négy hete is volt egy ilyen alkalom. J.J.-vel a családról beszélgetünk. A szülei és én jópár éve barátok vagyunk; már azelőtt régóta ismertem őket, mielőtt találkoztam volna J.J.-vel. Szóval gyakran beszélgetünk. Egy nap meglátogattam a forgatási helyszínt, mivel sosem láttam a hidat. Amikor az előző filmen dolgoztam, egyetlen jelenetem sem játszódott az Enterprise hídján. Látni akartam a hidat, és a híd elképesztő volt. Gyönyörűen megtervezett és megépített híd. Beszélgettünk. Ez nagyszerű. Azt hiszem, gigantikus film lesz. Nézzétek, azt hiszem, összeszedett egy nagyszerű szereplőgárdát; az íróinak jó képzeletük van és energikusak. Azt hiszem, egy újabb nagyszerű Star Trek filmet fogunk látni.
Bár Nimoy néhány éve visszavonult, azért néha feltűnik egy-egy cameoban – mint például néhány hete a The Big Bang Theory-ban hallhattuk a hangját, amint egy Spock-bábút szólaltatott meg. Ezek a visszavonulás utáni apróbb munkák hozzátartoznak ahhoz a folyamathoz, ahogy a színész „lelassít”. Mint elmondta, olyan számára, mintha egy gőzhajó kapitánya megállást rendelne el – de egy hajó nem áll meg abban a pillanatban, hanem kell idő, amíg lelassul. Nimoy sem képes egyik pillanatról a másikra megállni, néha muszáj néhány munkát elvállalnia, amit élvez. Különben unatkozna.]]>