A Főnix könyvműhely a 89. Ünnepi Könyvhétre (2018. június 7-11.) jelentette meg Rés a valóság szürke szövetén című novelláskötetét, mely tizenkét magyar sci-fi szerző tizenkét novelláját tartalmazza. A kiadónak nem ez az első, hazai alkotók írásaiból összeállított antológiája, ám most először kerültek csak tudományos fantasztikus írások a nemrégiben útjára indított Főnix Astra sorozat egy válogatásába. A kötet szerkesztői előszavában a következő ajánlót találjuk:

Amikor felmerült a lehetőség, hogy magyar szerzők írásaiból összeállítsunk egy kötetet, az volt a kérésem a megkeresett írók felé, hogy egy ismert tudományos problémát dolgozzanak föl, vagy arra reflektáljanak. Így talán cseppet sem meglepő, hogy a Főnix Könyvműhely jelen antológiájában olvasható írások többsége a mostban és a közeljövőben játszódik, és olyan történeteket beszél el, amelyek bármely pillanatban megvalósulhatnak… A Rés a valóság szürke szövetén középpontjában az ember áll, aki megpróbálja felfedezni a világot, vagy éppen megpróbálja megakadályozni, hogy az általa ismert, szeretett vagy éppen nem szeretett valóság megváltozzék – lett légyen bármilyen is igazi természete. Tizenkét sci-fi novella, amelyek között van szórakoztató és elgondolkodtató egyaránt, ahogy a feladat az írókat megihlette. Nem visznek messzire, csak a közeljövőbe, amikor is az ember megnézi, mi van odakint, vagy éppen hogy mit talál idebent.
A szerzők a könyvhét szombati napján 15 órától dedikálják a kötetet a Vörösmarty téren a kiadó 112-es pavilonjánál. Tartalom: Előszó a novelláskötethez (Szélesi Sándor) Bukros Zsolt: Lány a a dobozban Valyon Tamás: És mégis léteznek Demjén Zsófia: Utazó helyőrség Fedina Lídia: A teljesség ígérete Antal József: A lélek mérnöke Márki István: A mindenség elmélete Szilágyi Zoltán: A lándzsa hegye Toochee: Síkaland Jobbágy Tibor: Űrlift Czinkóczi Krisztina: Az alkotógép Hegedűs András: Gaia Somogyi György: Rés a valóság szürke szövetén]]>