A Peter Jackson rendezésében elkészült, és Magyarországon holnap bemutatásra kerülő King Kong több speciális effektet és furcsa lényt vonultat fel, mint az egész Gyűrűk Ura-trilógia.

– Peter a legelejétől kezdve arra törekedett, hogy Kong figurája ne egy szörny legyen – mondta Philippa Boyens producer. – Egészen pontosan egy nagy, ezüsthátú gorillát akart, aki történetesen nyolc méter magas és négy tonnás.

Sosem volt kérdés, hogy Kongot milyen módszerrel teremtsék meg – mindig is teljesen számítógép-generált teremtménynek képzelték el. Ám A Gyűrűk Ura (The Lord of the Rings) filmekben szereplő Gollam életre keltéséhez használt módszer sikere, amely ötvözte a számítógépes és a motion capture animációt, elgondolkodtatta Jacksont és csapatát, hogy talán hasonló módszer lenne alkalmasabb az óriásmajom megalkotásához… és mindebben ugyanaz a színész sietett a segítségükre, mint aki Gollamot annyira lenyűgöző és néha már szimpatikus karakterré tette: Andy Serkis.

– Andy Serkist választottuk Kong szerepére, ami talán furcsa, de tényleg azt akartam, hogy legyen egy színész, aki meghozza a döntéseket, amiket egy előadóművésznek meg kell hoznia, amikor egy szerepet játszik – nyilatkozta Jackson. – Azt akartam, hogy legyen valaki, akivel beszélhetek a forgatáson, aki Kong. Azt akartam, hogy legyen a forgatáson valaki, akivel Naomi együtt játszhat. Nem akartam abba a helyzetbe kerülni, hogy mivel Kong digitális karakter, láthatatlan. Azt akartam, hogy látható legyen.

Hogy tökéletesen alakíthassa a majmot, a forgatás megkezdése előtt Serkis gorillákról szóló könyvekbe és videófilmekbe temetkezett, sőt élő gorillákat is megfigyelt. Rendszeresen látogatta a londoni állatkertet, ahol igen közel – talán túl közel is – került az ott élő gorillákhoz.

– Három nőstény és egy szerencsétlen Bob nevű hím van, aki egy cirkuszban nőtt fel, vagyis nincs tapasztalata abban, hogy milyen alfa hímnek lenni… ezért a nőstények mindig piszkálták – meséli a színész. – Néhány hónapig minden második vagy harmadik napon elmentem, velük töltöttem némi időt, és megetettem őket. Kapcsolatot teremtettem az egyik nősténnyel, Zaire-rel. Amikor a feleségem eljött meglátogatni, Zaire-nek ez egyáltalán nem tetszett. Felkapott egy vizes palackot, és a feleségemhez vágta.

]]>