A sci-fi-horror történelem egyik legsokkolóbb jelenete, mikor Kane-ből előtör a kisalien, amit hétköznapi néven csak mellkasrobbantónak hívunk. A jelenet egyaránt sokkolt nézőt és színészt, hiszen a Kane-t alakító John Hurton kívül senki sem sejtette, hogy ilyen brutális jelenetet forgatnak. De mi inspirálta Dan O’Bannont, az Alien (A nyolcadik utas: a Halál) íróját eme jelenet megírására?

A nemrégiben megjelent Shock Value: How a Few Eccentric Outsiders Gave Us Nightmares, Conquered Hollywood, and Invented Modern Horror című könyvből, mely leginkább a ’60-as, ’70-es évek horror-zsenijeivel (mint John Carpenter, George A. Romero, Tobe Hooper és David Cronenberg) foglalkozik, erre a titokra is fény derül. A 2009-ben elhunyt O’Bannon Crohn-betegségben szenvedett, mely az emésztőrendszer krónikus gyulladásával jár. Hasfájás és egyéb bélproblémák a tünetei, – O’Bannon szó szerint úgy érezte, mintha valami ki akarna törni a testéből. A könyv írója, Jason Zinoman szerint ez a betegség adta az ötletet O’Bannonnak arra, hogy az idegen Kane mellkasából törjön elő, vacsoraidő alatt.

A hírhez kapcsolódik, hogy a napokban lett 25 éves az Alien széria második része, az Aliens (A bolygó neve: Halál), egész pontosan tegnap, július 18-án. A Lightspeeden egy hosszabb megemlékezést olvashattok a film kulisszatitkairól, forgatási körülményeiről.

]]>