Mi a tribbli-mentes változattal próbálkoztunk. Mi a tribbli-mentes változattal próbálkoztunk.[/caption] Bár a Picard-féle „Tea. Earl Grey. Hot!” tagadhatatlanul menő ital, a Deep Space Nine sorozat szereplői inkább a jó erős klingon kávét, a raktajinot preferálták. Benjamin Sisko el sem bírta kezdeni a napot egy jó kis bögre raktajino nélkül, ez jelzi azt, hogy a koffeinfüggőség a 24. században sem múlt el. Az italt legnagyobb tételben Jadzia Dax fogyasztotta, leginkább Julian Bashir társaságában, aki ezeket az alkalmakat meg is ragadta, hogy flörtölhessen a parancsnokkal. Jadzia gyakran dupla raktajinot ivott, extra édesen. Ismert még a Quarktajino nevű változata is, ezt O’Brien kérésére fejlesztette ki Quark: egy koffeinmentes változat elkészítése volt a cél, hogy az épp várandós Kira ne kényszerüljön lemondani a raktajino örömeiről. A hírek szerint ez a verzió nem vált be, és akkor finoman fogalmaztunk. Sokkal népszerűbb viszont az alkoholos, ra’taj néven ismert verzió. A quarktajinot kihagytuk, de a normál és az alkoholos verziót kipróbáltuk, íme a recept.

raktajino-sfportal-1

Raktajino

Hozzávalók
– 3 evőkanál sűrű erős kávé. Én segafredot használtam, ami a töménységét az ízesítés után is megőrzi.
– 1,5dl forrásban lévő víz, ami fontos a török kávéfőzőhöz
– 1 kávéskanál szegfűbors és szegfűszeg
– 1 kávéskanál cukrozatlan kakaópor
– 1 csipet fahéj és szerecsendió
A szegfűborsot lereszeljük és a többi összetevővel beletesszük a török kávéfőzőbe, majd ráöntjük a forrásban lévő vizet. 2-3 percig ízléstől függően hagyjuk összeérni az ízeket, majd ízlésesen felszolgáljuk. A Klingonok további ízesítés nélkül  így isszák szolgálatban, de az emberek némi édesítőt és tejet is öntenek hozzá.
Szolgálaton kívül viszont egészen más a helyzet. Ekkor az elkészült Raktajinot erős likőrrel ízesítik, amit mi fehér rum és kókusztej hozzáadásával javaslunk, ami nagyon jól kiegészíti a klingon kávé ízét.

Ra’taj (~Parancsnoki Tőr)

– 1 csésze Raktajino
– 1 csésze fehér rum
– 2 evőkanál kókusztej
– ízlés szerint cukor
raktajino-sfportal-2
Egészségetekre!
]]>