Az Amazon e-bookolvasója, a Kindle sikerét nemcsak a Google, hanem a világ legnagyobb könyvkereskedő cége, a Barnes & Noble is szeretné meglovagolni. Szeptemberben az IRex nevű, nem túl nagy visszhangot kiváltott hordozható olvasóval jelentek meg a piacon, de időben belátták, hogy ha nagy szeletet akarnak megszerezni a Kindle gyarapodó részesedéséből, akkor valami ütős eszközzel kell előrukkolniuk. Pár hónapos kutatás és fejlesztés eredményeként megszületett a e-bookos kütyük eddigi legkirályabb darabja, a Nook. A B&N az eszközt wi-fivel és természetesen 3G-s internetkapcsolattal is ellátta, amelyet az amerikai AT&T biztosít, így egyelőre kérdéses, hogy mikor lesz kapható a nemzetközi piacokon. Reméljük, hogy minél hamarabb, mert a hat colos multi-touch monokróm olvasóképernyő és a hozzá társuló színes LCD navigációs menü máris túl szépnek tűnik, hogy igaz legyen. A készülék tíz napot fog bírni újratöltés nélkül, kapásból két gigabájt (bővíthető) memóriával rendelkezik, és nem maradhat el az USB-csatlakozás és az mp3-lejátszási lehetőség sem.

Magyar sci-fi könyvek az SFportal E-Book kínálatában!

A Nookon a Google Android operációs rendszere fog futni, amelyet mobil eszközökre terveztek, és maga a könyvolvasó szoftver is portábilis lesz, azaz számos különböző kütyün, mobiltelefonon, pc-n olvashatjuk majd a Barnes & Noble-től beszerzett könyveinket. A gyártó ezt megfejelte azzal, hogy a letöltött köteteinket „kölcsönadhatjuk” azoknak az ismerőseinknek, akik ugyanolyan B&N szoftver használnak, mint mi. Ennek során a könyv legfeljebb 14 napig az ő készülékükön lesz olvasható, és a miénken nem. A Nookra feltölthetünk saját szerzeményű pdf-eket is, így igény szerint a szűkös hazai ebook-kínálatból is gazdálkodhatunk.

nook1

Elemzések szerint a könyvolvasók eladási rátája rohamosan nő, míg idén hárommillió példány fogyott ilyen készülékekből az USA-ban, addig jövőre ennek a kétszerese várható. A Nook a maga 259 dolláros árával versenyképes lesz az Amazon hasonló termékével, arról nem is beszélve, hogy a szolgáltatások terén mennyivel felülkínálja a vetélytársát. Ezen felül a cég a nyár közepén bejelentette, hogy elindítja a világ legnagyobb ebook boltját, kezdetnek 700.000 kötettel, amelyek közül a klasszikusokat akár ingyen is beszerezhetjük, sok bestsellert pedig mindössze 9,99 dollárért letölthetünk. A kínálat azóta több mint egymilliósra bővült, ami máris több mint kétszerese annak, amit az Amazon tud nyújtani.

Magyar sci-fi könyvek az SFportal E-Book kínálatában!

]]>